Инфо

11. август 2016.11. авг 2016.
ГРАДОНАЧЕЛНИК НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ ПОРУЧИО ПРЕМИЈЕРУ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ

БУДИМО ПОЛИТИЧКИ ЗРЕЛИ

Долазак јапанског „Јазакија“ и других страних инвеститора, изградња ауто-пута Шабац ““ Рума, решавање питања власништва над имовином “Зорка Холдинга“, енергетска ефикасност и пројекти и пољопривреде приоритети развоја Шапца
Приоритет Шапца у наредном периоду је развој привреде, нагласио је градоначелник Небојша Зеленовић у писму које је упутио премијеру Србије Александру Вучићу. За град је, у том сегменту, веома важан развој Северозападне радне зоне. Долазак јапанског „Јазакија“ и других страних инвеститора, као и пословање више од 20 домаћих фирми на овој локацији су развојна шанса града.
- На прошлим изборима од грађана смо добили подршку за нашу платформу о развојној политици града. Она подразумева да свако у нашем граду добије прилику да ради и да зарађује. Од фебруара 2015. године у преговорима смо са јапанском компанијом из области аутомобилске индустрије, „Јазаки“. Након разматрања неколико градова из Србије и анализирања пословног окружења, менаџмент компаније закључио је да Шабац испуњава све услове за њихове будуће потребе и донео одлуку да свој производни погон изгради баш у Шапцу. Када су одабрали најбоље место за своју инвестицију, обратили су се и надлежном министарству за подстицаје. Меморандум о разумевању између Владе Србије, града Шапца и компаније „Јазаки“ потписан је 25. маја ове године, а почетак производње очекује се средином наредне године - навео је Зеленовић.
За град је веома важна изградња ауто-пута Рума-Шабац, о чему се недавно разговарало и са амбасадором Канаде у Србији Филипом Пенингтоном.
- Значај и вредност изградње ауто-пута Шабац-Рума уочио је и велики инвестициони фонд „ЕМТА Инфраструцтуре“ из Канаде, са којим је град Шабац потписао Меморандум о разумевању, у децембру 2015. године. Град је одлучан у намери да домаћим и страним инвеститорима обезбеди најбоље могуће услове пословања - рекао је градоначелник Шапца.
Министарство правде обавештено је и о дуговањима које република има према граду, као и о непоступањем по питању власништва над зградама некадашњег „Зорка Холдинга“.
- На основу уговора града са Фондом за развој о заједничком улагању у изградњу Градског базена у Шапцу постоји дуг од 130 милиона динара, који држава одбија да измири. Нова министарка правде обавештена је о спорости стечајног поступка и непоступања надлежних тела у предмету „Зорка Холдинг“ у стечају. Више од две године нисмо у могућности да наше потраживање обезбеђено хипотекама првог реда на вредним некретнинама реализујемо. Због тога град Шабац није у могућности да наплати износе у вредности од преко три милиона евра - подсетио је градоначелник.
Важне теме постоје и у области енергетике, а о њима ће се разговарати са представницима ресорних министарстава.
- Нови министар пољопривреде обавештен је и о пројекту изградње топлане на биомасу, по принципу јавно-приватног партнерства, уз помоћ немачког ГИЗ и Европске банке за обнову и развој. Енергетска ефикасност је област где је град Шабац учинио значајне помаке у односу на остале градове у Србији. Више пута сам писао министарки грађевине и тражио састанак на ову тему. Шабачки пројекат стоји у фиоци министарке грађевине Зоране Михајловић две године, а шанса да се финансира из средстава немачког ресорног министарства и даље постоји. Имао сам прилику да немачком амбасадору Акселу Дитману презентујем пројекат енергетске ефикасности и само дан касније из Амбасаде Немачке добио одговор о њиховој заинтересованости да помогну реализацију пројекта -рекао је градоначелник Шапца.
Са новим министром пољопривреде разговараће се о 84 пројекта које локална самоуправа спроводи у овој области, али и о другим темама.
- Желимо да наши пољопривредници зарађују више, а то није могуће без тесне сарадње државе и града. Имамо Стратегију о унапређењу живота на селу и конкретне пројекте. Ископали смо више од 100 километара каналске мреже и спречили штету на пољопривредном земљишту упркос обимним падавинама. Удвостручили смо локални буџет за аграр, а имамо и план за изградњу нове Кванташке пијаце. Пројекат вредан милион евра ће омогућити да Шабац следеће године постане регионални центар за трговину воћем и поврћем. Са новим министром пољопривреде разговараћемо и о реконструкцији насипа на Сави код Дреновца, пројекту наводњавања ораница у Мачви и руралном развоју, истакао је Зеленовић.
За реализацију важних пројеката неопходна је сарадња Републике и локалне самоуправе, без обзира на политичке разлике између носиоца власти, нагласио је градоначелник Шапца.
- Без обзира на чињеницу да ја сада водим политичку странку која је опозиција у републичком парламенту, а председник Владе је на челу странке која је опозиција у Шапцу, Шабац може и треба да буде пример да ли смо политички зрели да будемо део Европске уније и да ли заиста делимо европске вредности због којих желимо да будемо део европске заједнице народа. Шабац јесте спреман и очекујем да Влада на то узврати - истакао је Зеленовић.
ЕФИКАСНА УПРАВА
Са новом министарком државне управе и локалне самоуправе град жели да сарађује по питању унапређења процедура и већег степена одлучивања грађана.
- У овој области у Шапцу су отпочела два процеса: политички и административни. Први подразумева већи степен аутономије грађана и освајање слободе. Грађани морају имати више слободе у непосредном одлучивању. Са друге стране, административни процес подразумева то да грађани од свих служби Градске управе добијају најквалитетнију услугу по најповољнијој цени, рекао је Зеленовић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa