Инфо

11. август 2016.11. авг 2016.
ГРАД СПРОВОДИ НИЗ ПРОЈЕКАТА ИЗ ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТИКЕ, А ИМА ПРИПРЕМЉЕНА И НОВА РЕШЕЊА

ПИОНИРИ У СРБИЈИ

Поред постојећих пројеката из области енергетике, град планира имплементацију нових програма, који су имплементирани у државама Европске уније
У последњих 10-так година град Шабац је почео интензивно да размишља о енергетској ефикасности и рационалнијој употреби енергената. Један од првих пројеката који је почео да се спроводи у овај области односи се на изолацију стамбених зграда.
- Овај пројекат се спроводи од 2010. године. До сада је изоловано око 70.000 квадратних метара стамбених зграда. Да би се овај пројекат спровео на свим зградама колективног становања неопходна су велика финансијска средства. Због тога тражимо најповољнија решења, у виду грантова, код Владе Републике Немачке, али и на другим местима, како би се овај посао убрзао и привео крају. Циљ нам је да сви грађани, без обзира да ли су повезани на топлански или гасоводни систем, или имају сопствено грејање, буду корисници овог пројекта, како би живели у енергетски ефикасним објектима - каже Слободан Јеротић, градски менаџер за енергетику.
Упоредо са пројектом изолације стамбених зграда, град и ЈКП „Топлана Шабац“ спроводе пројекте који су договорени у сарадњи са Немачком развојном банком. Обнова постројења и мреже доприноси рационалном коришћењу енергената и стабилним ценама грејања.
- Немачка развојна банка пружа подршку рехабилитацији топланског система. Већ неколико година радимо на овом пројекту, који подразумева модернизацију постројења и смањење губитака на мрежи, како би цена грејања у што дужем периоду остала непромењена, или чак и нижа него данас. Отежавајући фактор за реализацију наше идеје је то што цена енергената није у нашој надлежности. Топлана у производњи топлотне енергије за грејање стамбеног и пословног простора користи 96 одсто природни гас. Од 1. јула, одлуком „Србијагаса“, цена природног гаса повећана је за 25 одсто, што је у медијима прошло незапажено. Стиче се утисак да појединци на републичком нивоу желе да представе пословање свих топлана у Србији као недомаћинско и нерентабилно, да их оптуже за неефикасност и губитке, а нико не говори о цени енергента који топлане користе, упозорава Јеротић.
Град има спремне и нове пројекте, који су осмишљени на бази позитивних искустава локалних самоуправа Европске уније.
- Најважнији од њих је топлана на биомасу, која ће бити прикључена постојећем систему даљинског грејања. Идеја нам је да користимо пољопривредну, и у мањој мери, шумску биомасу. Реализацијом овог пројекта омогућава се дугорочна стабилност система грејања, уз ниже рачуне. Морамо да размишљамо дугорочно, јер како ствари стоје, следеће године ће довод гаса преко Украјине у Европу бити немогућ, што значи да Србија можда уопште неће моћи да набавља гас, или ће га набаљати преко Немачке и Северног тока, што значајно повећава његову цену. Зато је веома важно да град крене путем енергетске независности и искористи потенцијале биомасе, јефтиног локалног горива. Постоји много обновљивих извора енергије на нашем подручју који могу допринети томе да наша средина у великој мери буде енергетски независна, наглашава Јеротић.
Идеја нашег саговорника је да и становништво на сеоском подручју буде укључено у реализацији овог пројекта.
- Биомасу желимо да користимо и у сеоским срединама, у малим системима даљинског грејања. У оквиру пројекта „Хоризон 2020“, који финансира Европска комисија, постоји обавеза да направимо систем даљинског грејања који ће да снабдева мањи број корисника, уз коришћење обновљивих извора енергије. Покушаћемо да у свим сеоским и приградским срединама поставимо модел малих мрежа даљинског грејања који ће функционисати на овај начин. Конзум и ресурсе имамо, само треба пронаћи одговарајући модел финансирања како би та идеја на најбољи могући начин функционисала у пракси.
Као један од потенцијалних пројеката наводи се и искоришћавање енергије реке Саве.
- Са приватним партнером “Ривер поњер“ разговарамо о изградњи постројења које би користило енергију реке Саве за производњу топлотне енергије, захваљујући топлотној пумпи, капацитета 4.5 мегавата у првој, односно 9 мегавата у другој фази. Овај пројекат је веома добар, радио би се по моделу јавно-приватног партнерства, али он захтева реализацију пројекта изолације стамбених зграда, како би резултати били најбољи, каже градски менаџер за енергетику.
ПОМОЋ ГРАЂАНА ДОБРОДОШЛА
На интернет презентацији града (њњњ.сабац.рс) Шапчани могу попунити анкету, чији резултати помажу при осмишљавању пројеката из области енергетике.
- На основу упитника ми стичемо јасну представу о квалитету тренутних услуга које ЈКП „Топлана Шабац“ пружа. Добијамо податке и о приступу енергентима индивидуалних корисника, односно о набавци и потрошњи дрвета, угља, електричне енергије, лож уља и других енергената које људи у Шапцу користе. Проучавамо колика ја потрошња енергената и колико новца људи издвајају за њих. Ти подаци нам пружају јаснију слику о тенутним, али и будућим енергетским потребама грађана Шапца, наводи Јеротић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa