Инфо

11. август 2016.11. авг 2016.
АКЦИЈА Планинарско-смучарског друштва “ЦЕР“

У СЛАВУ ЦЕРСКЕ БИТКЕ И ЊЕНИХ ЈУНАКА

Давне 1914. године, месеца августа, у ноћи између четрнаестог и петнаестог дана отпочела је битка на легендарној планини Цер, између Аустро-угарских снага и њених савезника, са једне, агресорске стране, те бораца српске војске, са друге стране, грчевито бранећи своју земљу, која није подлегла уцењивачким захтевима, који се и данас појављују у различитим облицима
У Церској бици српска војска извојевала је значајну победу, која јој је дала морала и снаге да настави друге битке на ратиштима Гучева, Мачковог камена, Колубаре и даље до ослобођења земље. Неки би хтели да те битке, те победе, падну у заборав!
Статутарном одлуком Планинарско-смучарског друштва “ЦЕР“ је у обавези да чува и негује традиције Ослободилачких ратова, које је водила српска војска. Сваке године, планинари “Цера“ у границама својих материјално-финансијских могућности настоје да обележе тај датум, посветивши га српским јунацима и Церској бици.
То су и ове године учинили шабачки планинари, без икаквих донација за ову акцију, сем донатора млин “Трифуновић“ из Бојића, који је поклонио пар килограма брашна, баш онолико колико су то планинари тражили, како би од њега направили запршку за пасуљ намењен учесницима акције “Трагом другог прекобројног пука“.
Учешће је узело двадесет и четири планинарска друштва из Србије и Републике Српске и једно друштво планинара из Италије, које је предводио Обрен Јевтић, наше горе лист, чији су прадедови оставили кости на Церу, односно Мачковом камену.
Шапчани су предвидели да ово буде Акција шабачких планинара, више локалног карактера, услед недостатка средстава за успешно извођење исте. Били су пријатно изненађени, када су у петак 12. августа ове године испред Дома на Липовим водама угледали придошле планинаре из Италије, који су се улогорили на платоу, као и планинаре из Зајечара, Бијељине, итд.
На дан извођења акције, представницима организационог одбора пријавило се двадесет и четири друштва, што је обрадовало шабачке планинаре, који су смогли снаге и моћи да се организују и да се покажу добрим домаћинима, настојећи да тим улепшају слику о Шапцу.
За ову манифестацију одабране су две, од сто стаза на Церу, којима су се кретале колоне планинара и заљубљеника у планину Цер. Дужина прве стазе износила је 19,9 километара и за њу се определило преко стотину планинара, док за нешто краћу стазу, чија је дужина износила 9 км определило 43 планинара.
Предводници клубова или друштава по завршетку програма добили су захвалнице, као и најмлађи учесници седмогодишња Петра Поткоњак из Зрењанина и десетогодишња Теодора Драгојевић, која је свирајући на фрули забављала учеснике овог похода, седмогодишњи Јован Панов из Зајечара, као и најстарији учесник седамдесетседмогодишњи потписник ових редова који је у предвиђеном року испешачио дужу стазу.
Било је задовољство шабачким планинарима, када се међу њима, пред старт похода обрео и Божидар Божа Катић, са сарадницима, као и представник Градске управе Шабац.
М. Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa