Инфо

11. август 2016.11. авг 2016.
СПЦ: СУТРА ЈЕ ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

УСТАНИТЕ И НЕ БОЈТЕ СЕ

У петак, 19. августа, прослављамо празник Преобрежења, један од дванаест највећих празника
Једнога дана, треће године Своје проповеди на земљи, Исус поведе апостоле Петра, Јакова и Јована и изађе с њима на гору Тавор да се моли Богу. Док се молио, Његово се лице измени и засија као сунце, а хаљине Његове постадоше сјајне и беле као снег. Тако се Он преобрази пред њима и показа део Своје божанске славе. Поред Христа указаше се Мојсије и Илија и разговараху с Њим о смрти која Га чека у Јерусалиму. Затим се спусти један сјајан облак и заклони их, „и гле, глас из облака говораше: ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи; њега слушајте. (Мт. 17;5)
Кад су апостоли чули глас Божји, уплашили су се и пали на земљу. Исус им је пришао, додирнуо их и рекао: “Устаните и не бојте се!“. Кад су подигли очи, облака више није било, видели су Христа који је поново попримио људски облик. “И сиђоше с горе“.
Преображење је један од дванаест великих Христових празника. На Истоку се слави од седмог века, а Западна црква га је уврстила у свој календар у петнаестом веку. Непокретни је празник, сваке године се обележава 19. августа, у време Госпојинског поста. Зато је празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином. У црквеним богослужењима, празнује се седам дана, песмама посвећеним овом јеванђелском догађају.
На икони Преображења, представљен је Спаситељ на гори Тавору, окружен светлошћу, са саговорницима Илијом и Мојсијем, док тројица апостола, Петар, Јаков и Јован, уплашено леже на земљи.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa