Инфо

11. август 2016.11. авг 2016.
ЗАВРШЕНЕ НАЈДУЧКЕ ВЕЧЕРИ У МАЧВИ

ДАНИ ПРОБУЂЕНИХ СЕЋАЊА

Нови мачвански харамбаша Милош Паунић, студент треће године Војне академије из Бадовинаца. У мачванској свадби се венчали по традиционалним обичајима Тамара Томић и Милан Милосављевић, чланови Фолклорног ансамбла “Ђидо“ који је приредио запажен целовечерњи концерт
Традиција је сачувана. У два дана овогодишње манифестације, (први пут одржана 1966. године) приређен је богат културно-уметнички програм, а централни делови били су мачванска свадба и такмичење младића за титулу мачванског харамбаше.
Прошлог викенда (недеља) раздрагани сватови у фијакерима и чезама, после традиционалног весеља у центру варошице и хајдучке бусије на уласку у Совљак, захваљујући гиздавим вранцима и доратима, брзо су “савладали“, неколико километара асфалтног пута до Етно парка у поменутом мачванском селу, где је била младина кућа. Ту је најзначајнији део мачванске свадбе био извођење младе из родитељског дома. Све то до детаља је објаснио коментатор Љубинко Јевтић, а чланови Фолклорног ансамбла “Ђидо“ из Богатића и њихови старији пријатељи, извели у раскошном зеленилу Етно парка. Уз изворне народне песме, челних учесника свадбе, групе певача из Дубља и свих гостију, нарочито пензионера из Сремчице, млада Тамара Томић, изведена је из старинске куће, а под огромном крошњом липе, сачекао је младожења Милан Милосављевић са пријатељима. Ту је свадбено весеље потрајало. Младенце су глумили чланови Фолклорног ансамбла “Ђидо“. Овде је играно и младино коло, а весели сватови наставили пут до Црне Баре, где је овај део програма завршен.
Највећу пажњу вишегодишње мачванске манифестације, започете у црквеном дворишту Црне Баре, пре пола века, привукло је такмичење осморице младића за титулу мачванског харамбаше. После узбудљивих борби ( хајдучки вишебој ) највише бодова сакупио је Милош Паунић, студент треће године Војне академије из Бадовинаца. Он је постао по први пут, нови мачвански харамбаша. Поред чувене војничке сабље, коју му је у име организатора, Туристичке организације Богатић, уручила преседница Снежана Јањић, Милошу је припала и новчана награда, ваучер у износу од 50.000 динара.
Богат културно-уметнички програм у извођењу Фолклорног ансамбла “Ђидо“ из Богатића и домаћег КУД “Јелица“, обележио је завршнцу овог дела програма који је потом настављен народним весељем и концертом Ане Бекуте, до касно у ноћ.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa