Инфо

11. август 2016.11. авг 2016.
ОБЕЛЕЖЕН 12. АВГУСТ-МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ

НЕИЗВЕСНОСТ НАЈВЕЋА БРИГА

Незапосленост и немогућност заснивања сопствене породице све чешће наводе младе на одлазак из земље
У Србији незапосленост младих до 30 година износи око 43 одсто, што је једна од највећих стопа незапослености у овој категорији у Европи. Према подацима Националне службе за запошљавање, они у просеку на посао чекају две године, што их такође сврстава у категорију теже запошљивих особа. Због тога, на Међународни дан младих указано је да су незапосленост и економска независност међу највећим проблемима омладине. Поред тога, представници организација које се баве положајем младих упозоравају и да је образовни систем неприлагођен условима тржишта, те да је потребна његова промена.
- Потребе и проблеми младих су доста сложени и тичу се најразличитијих области. Једна од њих је неповољни материјалног положаја младих. До њега долази и због касног осамостаљивања, јер чак две трећине младих издржавају родитељи, а свака друга активна млада особа нема посао, али и због немогућности комбиновања рада и студирања. Образовни систем је нефлексибилан, само 7% младих и студира и ради. Приметан је и отпор младих ка активизму, политици и институцијама. Иако постоји велики број младих који су чланови партија, они су ту да би добили посао, а не због активизма. Свему томе доприносе и политичке елите које игноришу младе. У Парламенту Србије има само седморо младих, а скупштински Одбор за омладину и спорт не постоји од 2012. године. Сви ти разлози доводе до тога да све већи број младих људи жели да напусти Србију. Према нашим подацима, тај проценат износи чак 70 одсто - наводе представници Кровне организације младих Србије.
У обележавање Међународног дана младих укључила се и шабачка Канцеларија за младе, дељењем флајера који указују на штетност коришћења психоактивних супстанци.
- Едукативне брошуре о последицама болести зависности по први пут смо делили на Шабачком летњем фестивалу, а сличну акцију смо организовали и прошлог петка, на Међународни дан младих. Циљ нам је да развијемо свест младих о штетности упротребе алкохола, дроге и цигарета, навела је Наташа Лазовић, директорка Канцеларије за младе.
Према проценама, више од 70 одсто младих размишља о одласку из земље.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa