Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
РАЗГОВОР СА ШАБАЧКИМ ТРЕНЕРОМ И СПОРТСКИМ ДИРЕКТОРОМ КСС МИРОСЛАВОМ АЛЕКСИЋЕМ

УСПЕХ И БАЗА ЗА ТОКИО

Кајак је био у центру пажње шабачле спортске јавности на Олимпијским играма у Бразилу. Осим три кајакаша, имали смо наше суграђане и у стручном штабу репрезентације. „Сребрни“ двојац Томићевић ““ Зорић, једносед Дејана Пајића и женске посаде предводио је Мирослав Алексић. Осим тренерског посла, Алексић је и спортски директор Кајакашког савеза Србије који се у разговору за КСС осврнуо на управо завршене Игре.
Кајакашки програм затворили су мушки четверци, деоница од 1.000 метара и први пут на Олимпијским играма, наша земља је имала представнике у А финалу ?
- Ни у време старе Југославије није нас било у финалу К4 1.000, а највећи успех до сада било је 9 место СРЈ у Сиднеју 2000. Године. Гледано с“™ те стране, улазак у финале је историјски успех, али су се наши кајакаши, сви у савезу и ја као тренер, надали нечем вишем од 8. места, али конкуренција је била изузетна. Но, опет, када видимо да су иза нас остали Мађарска и Русија који су се далеко дуже припремали, не можемо да не прогласимо овај резултат за успех.
У историју домаћег олимпизма уписана су имена Миленка Зорића и Марка Томићевића. Двојац који ви тренирате дошао је до сребра и прве медаље за наш кајак после 1984. године на ОИ?
- Пресрећни смо и презадовољни њиховим резултатом. То су сјајни, предани момци који су заслужили победничко постоље. Верујем да су могли до злата и то је тај мали жал који остаје јер Немци нису бржи од њих. Ипак, за нијансу слабији старт однео је злато, али и друго место је невероватно остварење.
Очекивало се више од женског двојца на 500 метара, а његов састав је мењан у току претходне године ?
- За место у женском К2 500 борила су се два двојца, Николина и Оливара Молдован, односно Бенедек Ружичић и Милица Старовић. У припремама смо видели да ниједан од њих нема потребну брзину за висок пласман. Одлучили смо да направимо нови двојац од бољих кајакашица и тако је створен тандем Николина и Милица. Желели смо да нам то буде ударна снага код дама, али су веслале испод наших и сопствених очекивања. Ипак, желели смо медаљу, нисмо успели, али уверен сам да ни почетни двојци не би имале снагу за одличје.
Колико се често примењују те измене у саставу групних чамаца ?
- Небојша Грујић и Марко Новаковић су веслали у различитим посадама, али смо се ми неколико месеци пре Светског првенства у Москви 2014. Одлучили да их упаримо и одмах су стигли до светске титуле, а потом постали и један од доминантнијих двојаца у свету у последње 2,5 године. Исто тако смо се одлучили да упаримо Томићевића и Зорића, резултати су били сјајни. Нажалост, у случају женског К2 500 нисмо успели.
Управо поменутом двојцу Грујић ““ Новаковић недостајале су две десетинке за медаљу ?
- Та неосвојена медаља највише боли нас у савезу. Сјани су то момци, сјајан тандем који је међу најбољим на свету већ 2 године. Они свакако вреде и свакако су и сада у врху. Навикли су нас на медаље, ми смо желели наставак низа у Рију, они још више, али 200 метара је таква дисциплина где најситнији детаљ прави разлику између победе и шестог, седмог места. Небојша и Марко вреде и уверен сам да ће наставити са успесима.
Нажалост, ни женски четверац се није прославио ?
- Једноставно није ишло. Није било довољно времена за увеславање, двосед нам је био примаран, а било је још много грешака и женски К4 је нешто што захтева подробнију анализу у нашем савезу када се слегну утисци са Игара. Свакако нисмо задовољни 6. местом у Б финалу.
Када се све сабере и одузме има разлога за задовољство овим Олимпијским играма ?
- Да, после 32 године кајак има олимпијску медаљу. Јесмо се надали којој медаљи више, мало је недостајало двојцу на 200 метара, веровали смо да и девојке могу бити успешне, али не можемо бити незадовољни. У Пекингу није било српског кајака, у Лондону смо имали само два финала далеко од борбе за медаље, ево сада је стигла и медаља. Ово су младе посаде, стижу и нове снаге, те одмах почињемо са припремама да Токио 2020. буде још успешнији.
Разговор водио Н. Радовић (КСС)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa