Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
ГРАДСКИ ЧЕЛНИЦИ ПОСЕТИЛИ ВОЛУЈАЦ

ПОДРШКА ДОБРИМ ПРОЈЕКТИМА

Заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић и члан Градског већа задужен за здравство др Бранко Вујковић најавили су прошлог петка наставак реализације добрих пројеката из области здравства и пољопривреде
У центру Поцерине разговарало се о раду здравствене амбуланте којој гравитира велики број становника овог шабачког краја. Од маја прошле године град Шабац финансира зараде 34 здравствена радника који су најчешће ангажовани у пунктовима Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља, попут здравствене установе у Волујцу. На овом месту житељи Поцерине добијају ургентну помоћ, без одласка у Шабац. У овој амбуланти два пута недељно може се обавити стоматолошки преглед, а кроз акције „Караван здравља“ организују се превентивни прегледи, у циљу раног откривања и спречавања малигних болести и дијабетеса, а организују се и офтамолошки прегледи.
- Велики број житеља Поцерине који су на овом месту добили хитну медицинску помоћ и они који су прегледани круз програм неодложне медицинске помоћи доказ су одговорне здравствене политике коју спроводи град Шабац. Сигуран сам да је ово прави модел, који показује да здравствена заштита може бити ефикасна и квалитетна. У наредном периоду град ће, уверен сам, помоћи и установи секундарне здравствене заштите, шабачкој Општој болници, да превазиђе многобројне проблеме са којима се суочава, рекао је др Бранко Вујковић, члан Градског већа задужен за здравство.
Један од лекара чију зараду финансира град је Иван Стефановић. Без овог пројекта, због забране запошљавања у јавном сектору, тешко да би могао да ради у струци, те би, попут великог броја својих колега, размишљао о одласку у иностранство.
- Почео сам да радим у јануару ове године. Мени и мојим колегама је драго да смо добили шансу да радимо, нарочито у времену када велики број лекара и медицинског особља учи немачки или неки други страни језик и припрема се за одлазак из земље. Велико нам је задовољство што смо добили прилику да радимо у свом граду, да стичемо радно искуство и помажемо људима којима је медицинска помоћ неопходна, навео је Стефановић.
Житељи Поцерине су задовољни услугом коју добијају у амбуланти у Волујцу.
- Највише нам значи Служба хитне помоћи која ради овде, јер нама је Шабац далеко. До наших лекара брзо стижемо, а по позиву и они долазе код нас, рекла је мештанка Слободанка Алимпић.
Закон о здравственој заштити дозвољава локалним самоуправама да финансирају зараде медицинских радника. Осим Шапца, то право су искорстили и, примера ради, Пирот и Смедерево. Евентуални прекид радног односа са младим лекарима и техничарима би неминовно довео до гашења амбуланти на сеоском подучју, односно до ускраћивања права грађана на примарну здравствену заштиту и услугу хитне медицинске помоћи у близини њихових домова.
Мобилни тим здравствених радника амбуланте у Волујцу је од 18. јануара до 31. јула ове годин обавио 1. 050 интервенција уз 850 излазака на терен. Посебно значајни су пројекти кућне неге на сеоском подручју, али и пружање помоћи и неосигураним особама.
ДРЖАВА НЕ ВОДИ РАЧУНА О ПОЉОПРИВРЕДИ
Приликом посете Волујцу градски челници разговарали су са мештанима и о пољопривреди. Заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић најавио је наставак улагања локалних средстава у аграр, истовремено критикујући небригу државе за пољопривредне произвођаче.
- Разговарали смо са пољопривредним произвођачима из овог краја и заједно дошли до закључка да држава не брине довољно о аграру. Субвенције никада нису биле мање, а произвођачи су препуштени на милост и немилост увозничком лобију. Држава је направила озбиљан пропуст тиме што Управа за аграрна плаћања није акредитована, те су ИПАРД програми остали затворени за наше пољопривреднике. Са друге стране, град Шабац је усвојио Стратегију за развој пољопривреде и планове за њено спровођење. Креирали смо 84 пројекта који чекају да ИПАРД програми заживе, како би се аплицирало за средства. Док држава смањује издвајања за аграр, град Шабац је удвостручио пољопривредни буџет. Између осталог, из градског буџета финансира се куповина противградних ракета, копање бунара, чишћење каналске мреже и развој сточарства. Отворени смо за све добре пројекте, са циљем да пољопривредници из нашег краја зараде и до три пута више него данас, навео је Костадиновић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa