Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
МЕРЕ ПРОТИВ ГРОЗНИЦЕ „ЗАПАДНОГ НИЛА“

ОБАВЉЕН ЛАРВИЦИДНИ ТРЕТМАН

Прошлог петка обављен је третман сузбијања ларви комараца на подручју Шапца, као превентивна мера против грознице „Западног Нила“
Грозница Западног Нила у Србији први пут је забележена 2012. године, док је највише оболелих било 2013. године. Иако се о овој грозници доста пише, могућност тегоба и проблема са здрављем је веома мала. Само једна особа на 150 инфицираних заврши у болници. Већина никада ни не сазна да је била заражена. Само 20 одсто инфицираних покаже благу клиничку слику, оних 80 одсто нема никакве тегобе. Та блага клиничка слика манифестује се кроз грозницу, повишену температуру, главобољу, повраћање, осип на кожи груди и леђа, а ти симптоми трају пар дана. У екстремним случајевима, код старијих пацијената, који већ нису доброг здравља, може доћи до смртног исхода. Без обзира на ситуацију која не захтева панику, надлежне републичке и градске службе прате ситуацију на терену и реагују превентивно. Тако је прошлог петка, након редовног месечног извештаја Завода за биоциде из Београда и медицинску екологију, у сарадњи са шабачким Заводом за јавно здравље, након утврђивања присуства вируса „Западног Нила“ код јединки комараца донета одлука да се обави ларвицидни третман на подручју које је означено као најугроженије.
- Ларвицидни третман обављен је на пет локација у Шапцу: на каналу Забран у Касарским Ливадама, на Средње мачванском каналу, на забариченој површини између Хемофарма и државног пут првог Б реда број 26, на забариченој воденој површини у улици Стевана Немање на Мишару и на Кочином каналу. Биолошки ларвицид није опасан по људе и сисаре, није токсичан за птице и пчеле, већ само за циљане штеточине. Третман се изводи ручним разбацивањем гранула ларвицида уз обале где има стајаће воде. Када се стекну погодни временски услови и одреде тачни датуми за третмане одраслих форми у сарадњи са Заводом за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију комараца, јавност и пчелари ће бити благовремено обавештени да буду у приправности, јер ће се тада примењивати третман- запрашивање са земље из аутомобила, навео је Ненад Илић, руководилац Одељења комуналне полиције.
Последњи резултати месечног мониторинга Завода за биоциде и медицинску екологију потврдили су присуство вируса „Западног Нила“ код комараца на подручју Шапца. Најугроженије локације су уз обалу реке Саве и то улице Београдски пут, Хајдук Вељкова и Кајмакчаланска, Доњошорско гробље и простор у близини Старог моста. Стручњаци Завода за јавно здравље стога препоручују употребу заштитних средстава на откривеним деловима тела, ношење одеће која покрива руке и ноге, избегавање боравка напољу у сумрак и зору. Саветује се и постављање заштитних мрежа на прозоре, избегавање боравка крај воде и уклањање посуда у којима се задржава вода из дворишта и са тераса.
ГРАД САРАЂУЈЕ СА РЕЛЕВАНТНИМ УСТАНОВАМА
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић обавестио је Завод за јавно здравље да су предузете одговарајуће мере за заштиту и ублажавање последица присуства узрочника грознице „Западног Нила“ у популацији комараца. У допису је наведено очекивање да стручњаци Завода за јавно здравље даље обавештавају локалну самоуправу о даљим неопходним мерама заштите и ублажавања последица узрочника грознице „Западног Нила“ у популацији комараца, и редовно извештавају о епидемиолошкој ситуацији на подручју града Шапца.
М.С.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa