Инфо

21. октобар 2010.21. окт 2010.
СТО ОСАМДЕСЕТ ГОДИНА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ЈАЛОВИКУ

НЕКАД И САД

Истурено одељење ОШ „Жика Поповић“ из Владимираца у недељу прославило је сто осамдесет година постојања. Прослава је почела тачно у подне пригодним културно-уметничким програмом, а наставило се народним весељем
Те давне 1830. године отворена је школа интернатског типа у Јаловику која је била при цркви. Похађала су је деца из једанаест околних села. Општински одбор села Јаловика првобитно је донео одлуку да се школа изгради на Малетинцу, али се група сељака Јаловика из Буковице жалила кнезу Милошу Обреновићу и он је тада рекао: „Где Живан каже, ту ће бити школа. Он нека одреди“. Живан Живановић, у то време министар просвете и правосуђа, одабрао је место где се школа и данас налази. Учитељ је годишње добијао сто талира, дрва и стан и то од села која су све то прикупила.
Данас Јаловик, најразруђеније село, броји око хиљаду и петсто становника, што је око петсто домаћинстава.
- Мало села може да се похвали са традицијом дугом сто осамдесет година писмености као наше село ““ истиче Драган Стекић, председник Месне заједнице Јаловик ““ Остале школе на нивоу општине отворене су 1832. године. Једино је наша, поред шабачке школе, радила 1830. године.
Тренутно ову школу похађа педесет два ђака од првог до четвртог разреда. Први пут у историји Јаловика ове године спојена су два одељења и то првог и трећег разред. За следећу школску годину село ће имати око петнаест ђака првака. Овде функционише и предшколска установа Владимирци. Драган Стекић се нада да ће поред свих тешкоћа школа избећи судбину већине сеоских школа које су затворене.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa