Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
Када кукуруз поцрвени

ЦИКАДА НАПАЛА КУКУРУЗ У МАЧВИ

На великом делу парцела у Мачви које су засејане кукурузом појавило се такозвано „црвенило кукуруза“ (столбур фитоплазма) што је с разлогом забринуло пољопривредне произвођаче јер ће род на тим њивама бити десеткован. Проузроковач симптома црвенила кукуруза је столбур фитоплазма чији је преносилац цикада. Симптоми се огледају, пре свега, појавом црвенила на листу, главном нерву и стабљици а касније и на клипу кукуруза који је праћен различитим деформацијама и појавом поремећаја у сазревању. Стручњак шабачке Пољопривредне стручне службе Слободан Гошић наводи да се појава црвенила прво дешава на рубним редовима, појединачно а касније се шири унутар парцеле.
„Столбур фитоплазма, која изазива црвенило кукуруза се преноси помоћу цикаде (репталус панзери) у периоду када је кукуруз од шестог коленцета па до почетка метличења. Могу је пренети само претходно инфициране јединке цикаде. Одрасле јединке полажу јаја и инфицирају корен кукуруза, нимфе презимљавају на корену пшенице уколико је пред усев кукуруз а могу презимети и на заосталом корену кукуруза. Поред пшенице и дивљи сирак је домаћин за цикаде. Зато се тешко бори против те болести. Постоје мере борбе које донекле смањују штете настале појавом црвенила а то су тропољни систем плодосмене. То значи да поред плодосмене кукуруз-пшеница, треба укључити и друге гајене биљке као што су соја или сунцокрет. Затим, избалансирана хранива у земљишту, гајење раних до средње раних хибрида који су толерантнији од касних. Фолијарна примена инсектицида на младим биљкама кукуруза може бити боља од оне примењене касније али не мора бити ефикасна у свим случајевима, нарочито ако је дошло до примарног ширења цикада. Она може бити ефикасна само за смањење секундарног ширења цикада“, рекао је Гошић.
Парцеле захваћене црвенилом ће имати кукуруз са деформисаним клиповима, плитко усађеним семеном недовољно наливеним и смежураним. Добијени клипови су, у главном, неупотребљиви за даљу употребу, веома брзо их нападају разни сапрофити и гљивице па је укупан квалитет зрна са парцеле лош што представља проблем како и за исхрану стоке домаћинству тако и за комерцијалну продају.
Ова болест је примећена још пре 50 година а периодично се јавља на територији Србије и то у Банату, Бачкој, Срему, Поморављу и Мачви, као и суседним земљама Румунији, Бугарској и Мађарској.
У протеклих десет година болест је примећена у Мачви а последње две године је један од највећих проблема у производњи кукуруза. Вечи проблем и од суше јер поједине парцеле имају оштећење преко 50 посто, што је ове године ““ када приноси обећавају- изузетна финансијска штета. Сточари који припремају кабасту силажу од целе биљке кукуруза овакве парцеле углавном силирају чиме донекле умањују штету.
Досадашња истраживања су показала да се интензивна појава црвенила на кукурузу јавља, где је предусев пшеница или парцеле кукуруза које се граниче са парцелама засејаним пшеницом. Наредном периоду селекционарима и фитофармацеутима предстоји велики посао на решавању проблема црвенила кукуруза.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa