Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
БИОГОРИВО

РЕШЕЊЕ ЗА ОЧУВАЊЕ ПРИРОДЕ

Истраживања показују да су најперспективнија алтернативна горива настала из биомасе свих врста масти и уља биљног и животињског порекла добијених од отпадног уља из ресторана и домаћинстава, као и свих врста масних киселина, а посебно од уљане репице, сунцокрета, кукуруза
На основу многобројних примера негативних утицаја на природу и средину у којој живимо постајемо све свеснији опасности од загађења наше планете. Познато је да је нафта апсолутно доминантно гориво поред осталих чији је век ограничен, а загађење атмосфере и оштећење озонског омотача изгубљено скоро неповратно или блаже речено, то је дуготрајан процес повратка на исто.
Да би се омогућило очување природе, многи научници трагају за горивима будућности, а да би било прихваћено као конвенцијално, по многима оно мора задовољити одређене потребе: да потиче од обновљивих извора, да је као сировина лако доступна, да задовољи исте или сличне карактеристике постојећих горива, да производња буде једноставна и јефтина, а добијени производ јефтинији, да складиштење и манипулација буде једноставна, безбедна и јефтина, да буде постојан при складиштењу, да је компатибилан са моторним уљима и мазивима и да је цена мања или иста као цена постојећих горива која су сада у употреби.
Истраживања показују да су најперспективнија алтернативна горива, такозвана биогорива, настала из биомасе свих врста масти и уља биљног и животињског порекла добијених од отпадног уља из ресторана и домаћинстава, као и свих врста масних киселина, а посебно од уљане репице, сунцокрета, кукуруза.
- Избор основне сировине за добијање биодизела зависи од агроеколошких услова успевања у појединим географским подручјима, заступљености удела пољопривреде, структуре становништва и навике у погледу сакупљања секундарних сировина. Ако говоримо о уљаној репици и нашим агро и климатским условима, можемо рећи да је опредељење пољопривредних произвођача из године у годину у порасту, а ако говоримо о условима, сада је прави моменат за заснивање ове биљне културе. Оптимални рок у нашим условима је од 1. до 20. септембра. Сетва се обавља машински са међуредним растојањем од 25 центиметара. За сетву се користи сејалица за жито, где свака непарна лула исејава семе. Сетва семена уљане репице врши се на дубини од 2 до 3 центиметра. Потребна количина семена у зависности од сорте, креће се од 3,5 до 5,0 кг/ха и треба да обезбеди 70 до 85 биљака по метру квадратном после ницања или 55 до 65 биљака по квадрату у жетви ““ каже дипл. инж. ратарства Гордана Рехак из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
За добијање уља користи се семе ове биљке које садржи 40 ““ 48 одсто уља, односно виших масних киселина.
- Уље садржи различите масне киселине, од којих су неке ““ засићене ““ врло погодне за производњу биодизела и то, олеинска 60 % и линолна 15%, док су неке мање погодне, линоелинска 10 %, и непожељне, ерука 2%. Оплемењивањем биљака уљане репице која садрже мање од 0,1 % ерука масне киселине, па све до оних са повољнијим карактеристикама семенског уља, поступком прераде, добијају се уља у количини од 85 одсто. Биодизел је прво и за сада једино алтернативно гориво које је прошло комплетну проверу издувне емисије и потенцијалних здравствених ризика по програму прописаном од стране Агенције за заштиту животне средине САД. Овај програм укључује најоштрије процедуре испитивања ради сертификације горива, а подаци добијени из ових испитивања представљају детаљан извештај о утицају на животну средину и људско здравље. Емисија штетних гасова из мотора са погоном на биодизел је смањена и у просеку износи око 40% што се постиже мешањем конвенционалног дизел горива и МЕР-а (метил-естар репичиног уља). Ево теме за размишљање пољопривредника и не само њих, већ целе наше државе ““ поручује Рехакова.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa