Инфо

21. октобар 2010.21. окт 2010.
ТРЖИШТЕ МЛЕКА И ДАЉЕ НЕСТАБИЛНО

НЕБРИГА ДОНЕЛА НЕСТАШИЦЕ

Административним мерама држава покушава да смири тржиште млека и да ублажи несташице. У рафовима продавница у Шапцу млека , ипак, нема довољно а то је последица дугогодишње небриге о сточном фонду и одсуства аграрне политике
Већ два месеца потрошачи не могу да купе млеко у продавницама и поред поскупљења и претњи државе да ће, по сваку цену, грађанима обезбедити бели напитак. Ова намирница је постала привилегија раноранилаца из простог разлога што српском тржишту у овом тренутку недостаје двадесетак одсто количина да би домаће потребе биле задовољене. То потврђују и подаци о откупљеним количинама млека које је изнео министар трговине Слободан Милосављевић.
- Подаци о откупљеним количинама млека јасно показују шта се догађа на тржишту. Од почетка године све до августа месечно је откупљивано од произвођача 67 милиона литара. Сада су те количине сведене на 57 милиона литара. Примарни сектор испоручује 10 милиона литара мање прерађивачима. Драстично је пао интерес за бављење сточарством, много је фарми ликвидирано.
Председник управног одбора Удружења произвођача млека Србије Љубиша Јовановић истиче да је проблем ранијег датума и да су несташице последица небриге о сточном фонду.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa