Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЦСУ ШАБАЦ АРХЕОЛОШКОМ ЛОКАЛИТЕТУ ПЛОЧНИК

ЕДУКАТИВНИ ТУРИЗАМ

Представници Центра за стручно усавршавање Шабац, директор Татјана Марковић Топаловић и стручни сарадник Душан Којић посетили су неолитско насеље у архео-парку Плочник.
Археолошко налазиште Плочник било је место на коме је по други пут реализован пројекат „Летњи дан у неолиту“, где су заинтересовани посетиоци имали прилику да виде и чују многе интересантне ствари из различитих области науке. Шапчани су представили Парк науке у функцији тродимензионалног уџбеника на отвореном.
Учесници су имали прилике да чују занимљива предавања из археологије, математике, биологије и астрономије. Саша Костић показао и објаснио како се „прави“ сунчани сат, док је Научни парк у Шапцу преставила директорка Центра за стручно усавршавање Татјана Марковић Топаловић. Учесници су могли и да се такмиче уз помоћ апликације на телефону „Потрага у Плочнику“ коју је за ову прилику креирала Нада Стојичевић из Панчева. Заљубљеници у звезде могли су да их посматрају уз помоћ телескопа који је обезбедило Астрономско друштво „Алфа“ из Ниша.
Циљ овог окупљања био је да се направи туристички локалитет и едукативни центар у Србији, где ће, поред тога што уче о неолиту, млади моћи да стекну многа сазнања. Археолог Јулка Кузмановић Цветковић је нагласила да комплетна физика има упориште у неолиту.
Идеја ове посете и сарадње јесте заправо неговање науке на отвореном, где ученици лакше уче, промишљају и истражују. Тим који развија идеју науке и вештина неолитског насеља у врло скоро време планира посету Шапцу уз заједничку размену искуства и идеја.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa