Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
У СУСРЕТ МУЗЕЈУ ШАБАЧКИХ ЈЕВРЕЈА

БЛАГОСЛОВ ЗА СИНАГОГУ

На улазу у шабачку Синагогу, први пут после 1941. године, у понедељак је постављена мезуза, са ручно исписаном молитвом на хебрејском језику. Мезузу је из Израела донео и на довратак Синагоге поставио потомак последњег шабачког Јеврејина који је преживео Холокауст, Хаима Аврамовића.
- По верском обичају, мезуза се поставља не само на улазу у храм, него на улаз сваке куће. То је молитва која даје благослов онима који живе, као и онима који долазе у кућу. Не постоји ниједна јеврејска кућа која нема мезузу, а посебно Синагога, рекао је Предраг Коен Аврамовић, који је донео на поклон и Тору, кипе и ханукију, осмокраки свећњак који се користи у време Хануке.
Прошле године, Град је откупио Синагогу, а на радионицама “Култура сећања ““ у сусрет Музеју шабачких Јевреја“, урађен је пројекат.
- Протекле недеље смо добили грађевинску дозволу. Дуга је папиролошка процедура и процес прикупљања средстава, али се надамо да ће ускоро започети реконструкција, каже архитекта Александра Саватић.
У септембру се настављају радионице, на којима се очекује долазак београдског рабина, професора Вука Даутовића са Филозофског факултета у Београду и других.
- Позивамо наше суграђане да учествују у изради новог културног и музејског простора у нашем граду. Верујемо да у ће овај пројекат дефинитивно бити реализован у наредне две до три године. Тренутно радимо на томе да зграда Синагоге и формално постане депаданс Народног музеја у Шапцу, рекао је историчар Бранислав Станковић.
Мезуза је свитак од пергамента, који се ставља у металну, дрвену или пластичну кутију ваљкастог облика и укосо причвршћује на горњи десни довратак. Обично је реч о два одломка из пете књиге Мојсијеве: “Чуј, Израиљу, Господ је Бог наш, Господ је један једини“ и “Ако се будете придржавали мојих закона“. На позадини је исписана реч “Шадај“, што значи “Свемогући“. Овим се извршава заповест: “И исписаћете речи Господње на доврацима кућа својих и на врата своја“.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa