Инфо

25. август 2016.25. авг 2016.
ШАПЧАНИН МИТАР ПАЛИКУЋА ПУТУЈЕ У РИО НА ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

МИТАР ПЛОВИ “ЈАНУАРСКОМ РЕКОМ“

Гашење олимпијског пламена 21. августа није крај олимпијских узбуђења за планету, српски и још важније, шабачки спорт. Наредне среде, 7. септембра, у Рио де Жанеиру, стартоваће Летње параолимпијске игре, а борбу да, носећи дрес Србије, дође до победничког постоља водиће наш стонотенисер Митар Паликућа
Већ сутра, бивши такмичар шабачке Мачве и актуелни играч “Спина“™ из Новог Сада, биће у авиону за Бразил. Већ је играо у завршници Светских и Европских првенстава, међународних турнира, а сада ће испунити свој сан и дебитовати на највећој спортској смотри.
- Испунио сам свој велики циљ и сан да будем на Играма. Статус олимпијца је посебна част, надам се да ћу достојно репрезентовати нашу земљу. Конкуренција је најјача могућа, сви су темпирали форму за Параолимпијске игре. Успех зависи од много фактора, а због значаја, Игре су специфичне. Ипак, нема разлога за страх, већ тактику и игру припремам од меча до меча, без обзира ко је са друге стране стола ““ наглашава наш олимпијац.
У синглу, Митар наступа у категорији Т5, односно петој седећој категорији.
- Од један до пет су распоређене седеће категорије, а од 6 до 10 стојеће. Ови редни бројеви означавају степен или тежину ивалидитета. Један, односно шест је најтежи облик, док су пет, односно 10 најлакши облик инвалидности ““ појаснио је Паликућа.
Ривали још нису познати, с“™ обзиром да се жреб организује на основу светске ранг листе коју ће Светска федерација објавити данас.
- Не би требало да буде значајнијих измена, с“™ обзиром да није било турнира у последњих месец дана. Очекујемо да по доласку у Бразил добијемо тачан распоред. Оно што свакако знамо је систем такмичења. У мојој категорији учествује 15 такмичара који ће бити подељени у пет група. Игра свако са сваким, а потом следи нокаут фаза. Према тренутном програму ПОИ, турнир у мојој категорији стартује већ 8. септембра.
Осим у појединачној конкуренцији, Шапчанина очекује и екипно такмичење. Надметање репрезентација је засебно и стартује по завршетку сингла.
- Организација мечева у екипном такмичењу слична је, рецимо, Дејвис купу у тенису. Постоје дуели у синглу и дублу, сабирају се победе.
Параолимпијске игре су најважније такмичење за наше стонотенисере. У складу с“™ тим, припреме су биле врло интензивне и квалитетне.
- Део тромесечних припрема спровели смо у иностранству. Форму смо проверавали на међународним турнирима у Италији, Словачкој, Пољској, Словенији, док смо у Србији радили у Новом Саду. Верујем да смо спремни, али опет кажем, Игре су специфично такмичење, један тренутак, један сет, поен, може све да промени. Надамо се једној медаљи у стоном тенису, а све преко тога било би фантастично остварење.
Иако сања победничко постоље и олимпијску медаљу на грудима, Митар је себи поставио јасан циљ пред наступ.
- Желим да часно репрезентујем Србију и да, пре свега, не разочарам репрезентативне колеге и себе. Волео бих да, по завршетку наступа, немам себи да замерим било шта, да у себи осетим како сам пружио свој апсолутни максимум. Уколико успем у томе, бићу задовољан, без обзира на пласман. Ако то буде довољно да још један сан постане јава, утолико ће утисак бити потпунији ““ закључио је велики спортиста и још већи човек, наш Митар Паликућа.
Подсећамо да је Митар био јако близу пласмана у Лондон пре 4 године. Позиција 12 на Светској ранг листи требало је да гарантује место у престоници Велике Британије. Ипак, домаћин је искористио право доделе специјалне позивнице, те је уместо 12 ““ опласираног на листи Светске стонотениске федерације, вајлд карту добио домаћи стонотенисер. Иако му је, практично одузето право које је заслужио. Шапчанин је, те 2012. године, спортски прихватио одлуку и одмах кренуо да се припрема за Бразил. Био је предан, вредан, изборио седму позицију на крају 2015. године и обезбедио Рио. СВАКА ЧАСТ !!!
БИОГРАФИЈА
Митар Паликућа рођен је 21. октобра 1974. године у Шапцу. Током основне и средње школе активно је тренирао фудбал. Играо је у неколико шабачких клубова, а 2000. године проглашен је и за најбољег играча у избору Општинског фудбалског савеза Шапца. Пре 15 година, током вршења службене дужности, доживео је саобраћајну несрећу где је претрпео повреде кичме. После опоравка, 2005. је почео рекреативно да игра стони тенис у СТИК “Мачва. Најпре је наступао у седмој (стојећој) категорији где је освојио три државне титуле и неколико међународних турнира. После пет година, на препоруку лекара, прелази у седећу категорију, где наставља са успесима. Добија позив селектора Златка Кеслера да наступи на ЕП у Сплиту где је освојио бронзу у појединачној и злато у екипној конкуренцији. Нову бронзу и сребро осваја 2013. на Европском у Лугану, а потом је уследила медаља на Светском првенству. Пре три године из “Мачве“ прелази у новосадски “Спин“.
Д. Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa