Инфо

25. август 2016.25. авг 2016.
САОПШТЕЊЕ ПОКРЕТА ДОСТА ЈЕ БИЛО

ОБЈАВИТИ БИОГРАФИЈЕ СВИХ ЈАВНИХ ФУНКЦИОНЕРА

Покрет „Доста је било“ у Шапцу анализирао је јавну доступност података о стручним квалификацијама и радном искуству укупно 129 функционера у надлежности локалне самоуправе. Подаци до којих смо у анализи дошли указују на нетранспарентно пословање јавне управе и јавних и друштвених предузећа, на шта грађани Шапца имају право.
Анализиране су биографије функционера у 9 јавних предузећа, 2 дирекције, 12 институција које су у надлежности локалне самоуправе и градској управи, што укупно броји 129 функционера. Поред овога, такође недостају и пословне биографије 10 градских већника, али и 6 помоћника градоначелника, док су биографије градоначелника и његовог заменика јавно објављене. На основу анализе утврђено је да је само једно јавно предузеће испунило основне услове транспарентности објавивши пословне биографије свих својих функционера.
Руководиоци јавних предузећа, инстутиција и одељења градске управе располажу новцем и имовином грађана, те је од великог значаја омогућити увид јавности у њихове квалификације за обављање ових одговорних функција. Јавност података о стручности функционера представља први корак ка транспарентности и усвајању примера добре праксе који су дали резултате у свим развијеним друштвима. Само она друштва која негују критичку функцију јавности постижу резултате у виду смањења злоупотреба и унапређења квалитета јавних услуга. Потпуна транспарентност је једини начин сузбијања корупције.
Покрет се залаже за политику потпуне транспарентности рада у јавном сектору. У правцу унапређења рада локалне самоуправе иницираћемо отварање дијалога са градоначелником на ову тему, како би се на сајтовима јавних институција и предузећа у најкраћем року објавиле пословне биографије свих функционера, систематизације радних места и мерила учинка за сваког од њих. Први корак у том правцу биће инсистирање на јавном објављивању радних биографија свих 129 функционера.
Прес тим покрета „Доста је било“ у j

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa