Инфо

25. август 2016.25. авг 2016.
ОСАМ САВЕТА ЗА ЛАКШИ ДОЛАЗАК НА ПОСАО ПОСЛЕ ОДМОРА

ОСМЕХ НА ЛИЦЕ И У НОВЕ РАДНЕ ПОБЕДЕ

Сезона годишњих одмора је при крају. Због почетка школске године, велики број радног народа је већ искористио годишњи одмор, а долазак на посао уме да буде веома стресан, депресиван и меланхоличан. Ево неколико савета како се што лакше изборити са тим проблемом
Узмите дан за одмор од “одмора“
Већина људи покушава што је могуће више да искористи свој годишњи одмор, па се тако често с путовања враћају последњег слободног дана. Ако је икако могуће, покушајте то да избегнете. Вратите се дан раније и преостало слободно време искористите за психичке припреме за повратак на посао. Не само да ћете тако избећи нервозу због повратка на посао, већ ћете путовати без страха да ћете због саобраћајних гужви закаснити на посао.
Полако убрзавајте ритам
Тешко је, после неколико дана одмора и опуштања, поновно ускочити у брзи и захтеван пословни ритам. Поготово ако сте дуже одсуствовали са посла и по повратку вас је дочекала хрпа посла. Покушајте да се одупрети пориву да све покушате да решите у једном или два дана. Прегледајте задатке и решите оне најхитније. Распоредите посао тако да сваког дана решавате неколико задатака више него претходног. Тако ћете се лакше вратити у радну рутину и избећи умор који велики број људи осећа приликом повратка с годишњег одмора.
Сачувајте срећне успомене
Били сте на путовању с којег сте донели неки мали сувенир? Понесите га са собом на посао и кад вас ухвати меланхолија због повратка на посао, присетите се лепих тренутака с одмора. То може бити нека ситница попут разгледнице или комад накита који ће вас подсећати на лето. Ако је то могуће, пустите омиљену песму или музику која вас подсећа на одмор. Али немојте да претерујете да вас не ухвати депресија због краја лета.
Останите оптимистични
Набаците осмех на лице и сачувајте оптимистичан став према послу и животу. Будите захвални што сте током године радили како бисте могли отићи на годишњи одмор и доживети лепе тренутке. Поделите своје догодовштине с колегама са посла и почните да маштате о томе где ћете провести следећи годишњи одмор.
Покрените креативност
Бавите ли се послом који захтева да будете креативни искористите опуштеност после годишњег одмора и побудите своју креативност. Немојте седити за столом - одгурните столицу, окрените је на другу страну и промените властиту перспективу. Уместо да седите током ручка, прошетајте по парку, а кафу, уместо за столом, попијте на тераси или барем уз отворени прозор. И мали корак од круте рутине може вам помоћи да пронађете решење за проблем које вам иначе не би пало напамет.
Немојте да доносите велике одлуке
Људи често после одмора пожеле да промене нешто у своме животу. Сматрају да ће тако избећи свакодневицу у коју су били запали пре одласка на одмор. Ако је икако могуће покушајте да избегнете доношење великих одлука непосредно после одмора. Причекајте недељу - две и кад се слегну сви утисци с одмора и целу ситуацију можете погледати хладне главе размислите желите ли још увек исто. Ако сте и даље при одлуци, крените у њено спровођење. У противном, припишите своју импулсивност лету и сунцу.
Крените с новим пројектима
Годишњи одмор служи како би се напуниле батерије и лакше кренуло у нове пројекте и задатке. Искористите свој елан и добро расположење и покрените се. Нови пројекат не мора нужно бити везан уз посао.
Побрините се за своје здравље
Немојте запоставити здраву храну, физичку активност и дружење с пријатељима само зато што сте се вратили на посао. Брига за физичко и психичко здравље требало би нам свима бити приоритет. Ако сте током одмора пливали у мору, наставите с пливањем и по повратку кући. Проводили сте се у ноћним клубовима? Упишите курс плеса или се укључите у зумбу или аеробик.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa