Инфо

25. август 2016.25. авг 2016.
ПОСТАВКА „НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ“ У ШАБАЧКОМ МУЗЕЈУ

МАЛО ПОДСЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ИСТОРИЈУ

Изложба “Немојте нас заборавити“, отворена је прошлог петка у Народном музеју. Одабране фотографије Ристе Марјановића Шапчани могу погледати до краја септембра.
Мали објектив великог фотографа Ристе Марјановића пре једног века бележио је страдања и победе српског народа и војске у Великом рату. 59 фотографија чине поставку „Немојте нас заборавити“ која је премијерно изложена у галерији Српске академије наука и уметности у Београду, у октобру 2014. године. Колика је вредност ове изложбе доказује и податак да је она била најпосећенија изложба у Србији, а са њом су се упознали и становници многих градова у Републици Српској.
- Риста Марјановић, наш Шапчанин, на позив Драгутина Димитријевића Аписа дошао је у Србију из Париза, и забележио неке од најзначајнијих тренутака Првог светског рата. Поставку је у Београду видело више од 20. 000 посетилаца. Са њом су су се после тога упознали и становници Бања Луке, Сарајева, Вишеграда, Бијељине, Добоја и многих других места. Велика ми је част да је ова поставка сада у Шапцу, а уверен сам да ће и овде бити веома добро прихваћена, рекао је аутор, кустос-историчар Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић.
Отварању изложбе присуствовао је и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
- Свако ко буде посетио изложбу понеће утисак да људе који су се пре једног века борили за Србију не смемо заборавити. Ова изложба опомиње и упозорава, али и даје наду да на овим просторима можемо да живимо у просперитету и напретку са свим народима који нас окружују. Посебно сам радостан што је збирку фотографија нашег Шапчанина Ристе Марјановића публиковао Бранислав Станковић, а колико је успео у томе доказује и то што је изложбу до сада видело више од 50. 000 људи, рекао је Пајић.
Сви заинтересовани изложбу „Немојте нас заборавити“ могу погледати до 30. септембра у Народном музеју у Шапцу
М.С.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa