Инфо

25. август 2016.25. авг 2016.
КОЛИКО КОШТА ПОЛАЗАК У ШКОЛУ?

ВИШЕ ОД ПЛАНИРАНОГ

Почетак школске године са собом доноси и родитељима главобољу поготово ако знамо у каквој смо незавидној економској ситуацији. Школски прибор, ранчеви, уџбеници главна су преокупација протеклих дана, а за поједине нове муке тек почињу
Последње седмице августа и прве септембра, као се то показало и претходних година, највеће гужве су у књижарама. Нове муке за родитеље, а за децу радосно ишчекивање школског прибора, ранчева и свега оног што је потребно за нову школску годину. Крај распуста увек је тренутак да се постави неизбежно питање: „Колико кошта полазак у школу?“
Желећи да дамо одговор на ово питање посетили смо прошлог четвртка књижару „Троја“, до скора познату као „Његош“. Као и у свим објектима ове намене цене школског прибора прилагођене су зависно од квалитета, произвођача и издавача, купцима. Тако за свеску А5 меког повеза треба издвојити од 19 до 90 динара, а тврдог од 55 до 180, свеску А4 формата меког повеза од 45 до 180, а тврдог од 100 до 300, обичне футроле од 150 до 500, пуне са оловкама, бојицама, зарезачима од 630 до 2.000, ранчеве без ојачања 800, а са ојачањем од 2.200 до 5.000.
Појавом већег броја издавача када су у питању уџбеници деца и родитељи стављени су у незавидну позицију.
- Деца нижих разреда и млађих узраста обично купују раније пошто имају спискове везане за уџбенике. Купују ранчеве, школски прибор тако да се обезбеде на време. Гужве настају почетком септембра јер средњошколци практично не знају ништа у вези потребних уџбеника. Те информације добијају накнадно од својих професора, а ми смо ту да набавимо све што је потребно. Некада смо имали једног издавача задуженог за уџбенике. Данас је то много компликованије тако да ништа не може да се уради без списка који се добија у школама ““ каже Цица Поповић, задужена за уџбенике у књижари „Троја“.
Цене комплета уџбеника у зависности од већ реченог крећу се од 6.000 до 9.000 динара за ниже разреде, а од 13.000 до 15.000 динара за више. Основна рачуница једноставна. Осим уџбеника које не можете бирати сами, остаје вам јефтинија и скупља варијанта када је у питању школски прибор и неизоставни ранчеви. Ако у то урачунате и потребну гардеробу и обућу за оне најмлађе треба само за почетак издвојити најмање 20.000 динара.
СТВАР ИЗБОРА
За најосновнији школски прибор и ранац потребно је у јефтинијој варијанти издвојити 2.000 динара, а у скупљој чак 8.000 динара. Имајте на уму да смо приликом рачунања у обзир узимали само по један комад свески и оловки. Блокови, пластелин, темпере и све оно што повећа већ подужи списак само ће додатно оптеретити не баш велики родитељски буџет.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa