Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
НЕУМОРНИ ПУТОПИСАЦ МИЛА СТАРЧЕВИЋ

ОД АЗИЈЕ ДО ОКЕАНИЈЕ

„Ја сам једна потпуно обична жена само са необичним хобијем, начином живота који ћу понети у гроб, а да оставим поколењима поруку да је највеће богатство сазнање. То знање, оно што уградиш у себе, нико ти не може узети“, каже шабачка списатељка, члан Удружења књижевника и Удружења новинара Србије
Где ћемо данас путовати? Питање је које би многи од нас поставили. Поставили и задржали се само на њему. Када то питање постави Мила Старчевић, шабачки путописац, жена авантуристичког духа и љубитељ писане речи, то је већ нешто сасвим другачије. Захваљујући новом путопису „Неуморне луталице“ љубитељи овог жанра пропутоваће од Азије преко Африке до Океаније. Лаос, Индија, Јапан, Макао, Кина, Тибет, Либан, Филипини, Иран, Јемен, Сирија, Индонезија, Тајланд, Турска, Мароко, Кенија, Аустралија, Нови Зеланд дискретним шармом даљина привући ће сваког жељног нових сазнања. Пером надахнуте списатељске руке кроз речи, илустроване фотографијама у боји, отпочеће једна авантура која ће оставити трага у свакоме ко жуди за даљинама и пространствима ове наше планете.
- Ја сам једна потпуно обична жена само са необичним хобијем, начином живота који ћу понети у гроб, а да оставим поколењима. Да знају људи да је највеће богатство сазнање. То знање, оно што уградиш у себе нико ти не може узети. Ето, дође нпр. рат и нестане све. И онда кренеш све из почетка. Али ово греје. Ово је енергија која је неисцрпна. Неисцрпна и тема. То су десет путописа. Прешла сам и на романе. Сад ја моје јунаке стављам у неке друге ситуације. Попут љубави Италијана и Индускиње у роману „Љубав два света“. Увек идем од истините приче ““ каже Мила на почетку разговора о свом најновијем путопису који је зокружио серију од десет књига овог жанра у богатом стваралачком опусу од двадесет дела у којима су своје место нашли и романи, дечје књиге, збирке песама, приповедака, кратких прича.
„У књизи је само делић онога што сам видела а намењена је свима који воле да путују у непознате и далеке земље, у друге цивилизације народа који су нестали и народа који живе сасвим другачије од нас. Путујући доживљавала сам увек две врсте радости. Радост одласка у тајно, непознато, неоткривено. Срећна и препуна утисака које носим доживљавам другу радост. Радост повратка у своју земљу, дом, међу своје миле и драге. Путујући упијала сам у себе све велико и мало што вечно урезано представља неизмерно и једино богатство које нико никада не може одузети“, записала је Мила на почетку свог првог путописа „На ивици облака“, 1995. године, што се може применити на сваку њену књигу, па и на ову јубиларну двадесету.
- Иницијатор ове моје списатељске авантуре је мој супруг Петар. Он ми је прво открио лепоте чари и путовања док смо се забављали, а онда када сам почела да објављујем текстове о нашим путовањима по разним новинама рекао ми је зашто то не бих објединила у књигу. Тако је кренуло и ево данас, после четрдесет година путовања и педесет брака, изашао је и овај десети путопис.
И док проживљава пензионерске дане, кува и ради све оно што и свака друга жена, у свом стану, оази мира и спокоја, бележи све оно што је доживљавала на бројним путовањима. А она се мере километрима и километрима различитих дестинација. Тачније преко сто педесет земаља у којима је доживела нова духовна откровења и спознају о лепоти свих меридијана света.
- Ми смо брачни пар, симбиоза истомишљеништва. Многих смо се ствари одрицали да би путовали. Све до деведесетих могло се путовати од плата. Све то је вредело јер имамо пуно успомена са путовања, а са нама смо донели и делић онога што чини поједине земље. Африка је земља изненађења. Изрезбарени слонови од абоноса. Индија је многољудна. Слон у слону у слону, исклесан у камену, у прашини Бомбаја само са длетом ““ присећа се Мила.
Овде причи, бар Милиној, није крај. У плану су још два путописа. Један који ће донети много тога непознатог у вези Северне, Централне и Јужне Америке, и други о старој дами Европи. До тада ново издање угледаће дечји путопис „На леђима слона“ у издању Издавачке куће „Пчелица“. Познавајући ауторку, не би нас зачудило да у међувремену светлост дана угледа још неки роман, књига поезије, приповетки или кратких прича.
Подељена у четири поглавља ““ Азија, Африка, Европа и Океанија, ова књига води читаоца од далеког југа Аустралије до нешто ближег севера Исланда, од Датумске границе до Гринича, авионом, бродом, аутобусом, возом, чамцем, рикшом, подморницом, на леђима слона, камиле, а најчешће пешице, Мила Старчевић својим читаоцима доживљава романтичну авантуру у земљи великог Белог облака, блиставој перли на крову света, граду који плива на води, ноћима у шпанским вртовима, земљи у којој станује Сунце. Тешко би било набројати, а још теже одједном доживети атмосферу коју ауторка, једна од најпознатијих списатељки путописа, а извесно најплоднија од нас, дели са читаоцима. Ту атмосферу изванредно допуњавају снимци Милиног животног сапутника и сапутника у свим авантурама неуморних луталица Петра Старчевића.
Веселин Крстић, новинар и публициста
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa