Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.

ПРОИЗВОДЊА КАО СТАТИСТИЧКА ГРЕШКА

Према званичним статистичким подацима у Србији, органска производња у Србији је заступљена на 0,5 посто обрадивог земљишта што је у односу на европске земље ближе статистичкој грешци него озбиљној производњи. Напредак ипак постоји па је од 300 произвођача пријављених пре неколико година број порастао на две хиљаде. У 2014. години 9.000 хектара било је засађено органским културама, док је данас 15.000 хектара. Највише произвођача органске хране налази се у Војводини а велики потенцијал препознаје се у јужној и западној Србији . Раст је забележен и у извозу, чак пет пута је већи него 2014. године.
Европска унија највише тражи јабуке, смрзнуте купине и малине, поједине житарице, лековито биље и поврће. Све што би произвели, могло би да се извезе али је проблем у сертификовању земљишта за органску производњу. Сам процес преласка са конвенционалне на органску пољопривреду траје минимум две године и изискује значајна материјална средства.
Организован извоз могао би да појефтини сертификацију. Вредност извоза органских производа у 2015. години износио је 19,6 милиона евра. Органски производи из Србије продати су у Холандији, Немачкој, САД.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa