Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
ОБЕЛЕЖЕНА ПРВА ГОДИШЊИЦА РАДА „СВЕТЕ СОФИЈЕ“

ПРОМЕЊЕНА „СВАКИДАШЊА ЈАДИКОВКА“

Представници „Каритаса Шабац“ прошле среде, у присуству многобројних пријатеља организације, обележили су прву годишњицу рада Дневног боравка за особе са интелектуалним и менталним сметњама
Шабачки „Каритас“ прва је невладина организација у Србији која је добила дозволу за отварање Дневног боравка за особе са интелектуалним и менталним сметњама. Дневни боравак „Света Софија“ прошле среде прославио је први рођендан, уз стихове „Свакидашње јадиковке“ Тина Ујевића.
- Ову „свакидашњу јадиковку“ многих људи са маргине, чијим стиховима смо почели дружење, желели смо да променимо. Из те велике жеље, са много рада и љубави, уз подршку многобројних пријатеља, настао је наш Дневни боравак „Света Софија“. Ово је једина установа ове врсте у Србији, што говори и о нашем раду, али о нашем граду и начину на који се у Шапцу креира социјална политика. Мислим да на све то треба да будемо поносни, ја сам поносан што сам Шапчанин и што на овако високом нивоу, овде у нашем Дневном боравку, у Шапцу, пружамо једнаке шансе онима који то заслужују. Захвални смо свима на подршци и разумевању. Представили смо и део наших производа насталих на имањима у Бадовинцима и Вукошићу, па сам на подршци захвалан нашим пријатељима из пројекта Засад за будућност и Делта Фондације, рекао је Мирољуб Николић, директор „Каритаса Шабац“.
Свакодневну подршку у раду са корисницима услуга Дневног боравка пружају стручни радници, од којих неки годинама уназад сарађују са шабачким „Каритасом“.
- Поносни смо на чињеницу да људи који користе услуге Дневног боравка равноправно учествују у организацији прославе рођендана ове установе. Њихов активизам доприноси томе да се не примећује да су то особе са интелектуалним и менталним сметњама. То је суштина психијатрије и њен примарни циљ. Овакве установе су кључне у рехабилитацији људи, нагласио је др Борис Јовановић.
Подршку оснивању Дневног боравка дао је град Шабац, који је наставио да пружа помоћ у реализацији пројеката које је иницирао „Каритас Шабац“.
- Град има веома добру сарадњу са „Каритасом“, који чине веома посвећени људи. Из те сарадње је и дошло до реализације овог пројекта, али и низа других програма. Памтимо помоћ „Каритаса“ током поплава, а у име града Шапца могу да обећам да ћемо и у наредном периоду подржавати све добре пројекте које ова организација буде спроводила, навео је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa