Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
10. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „СРБИЈА ОЧИМА РУСКИХ СЛИКАРА“

УМЕТНИЧКИ МОСТОВИ ПРИЈАТЕЉСТВА

Од до 16. до 30. августа десет сликара из Русије и Украјине стварало је у Шапцу и околини. Радови, њих четрдесетак, настали инспирасани нашим поднебљем, током прошлог понедељка, били изложени оку јавности у Хотелу „Еуфориа“
Правећи пријатељске везе за цео живот десетак руских сликара стварало је током друге половине августа у Шапцу. Јубиларна 10. Ликовна колонија „Русија очима руских сликара“ изнедрила је четрдесетак радова инспирисаних, како су и сами рекли, градом који се издваја посебношћу људског духа и широког пријатељства.
- Задовољна сам самим пријемом, гостопримством. Свиђају ми се људи. Највише су нам се свидели српски кровови, односно покривене куће цреповима. Тога у Русији нема ““ рекла је Ирина Чипенко из Чебоксарија.
Идеја и инспирације било је више него довољно. Архитектура града, али и пажња и љубав коју је српски народ исказивао према руском, били су додатан подстрек за све оно што су пресликали на платно.
- Било ми је тешко да се определим за оно што ће се наћи на мојим сликама јер сваки крај је интересантан. Свидели су ми се Сремски Карловци и Шабац. Чак и неки напуштени домови имали су своју лепоту коју смо пренели на наше слике ““ додала је Надежда Булатова из Јекатеринбурга.
Домаћин ове колоније Друштво српско-руског пријатељства „Владимир Путин“ и покровитељ град Шабац уручили су Захвалнице сликарима из Русије у жељи да се и наредне године поново окупе на истом месту.
- Презадовољни смо овом колонијом на којој су учествовали сликари са академским образовањем из Русије и Украјине. Импонује и то што су ван договора урадили више слика од којих ће део бити приказан на изложбама у Русији. Друштво зједно са градоначелником одлучиће којим ће школама поклонити део слика, док ће други део бити дониран Хуманитарном удружењу „Ана“ које ће направити продајну изложбу, а добијена средства проследити најугроженијима ““ рекао је Слободан Николић, председник Друштва српско-руског пријатељства „Владимир Путин“.
Посредством уметности мостови пријатељства два братска народа учврстили су се захваљујући овој Ликовној колонији са које су уметници понели пуно лепих успомена. Између осталог и највећи утисак о важности породице јер, како су нам рекли, брижно родитељство и предана љубав Шапчана према својој деци непроцењиво је богатство које краси људе у малом граду на реци Сави.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa