Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
ЗДРАВЉЕ У ЧАШИ

НАНА

Лечи грчеве, желудачну нервозу, осип... У прошлости, чај од менте користио се као средство у борби против глиста, за смањење надражаја на повраћање, против колере, бола у уву и крвавих секреција из плућа. Данас се чај од листова нане употребљава као помоћно средство у ублажавању симптома лошег варења: грчева, надутости, желудачне нервозе, горушице, надражености црева, повраћања и затвора. Може олакшати менструалне тегобе, помоћи код упале слузокоже у устима и накупљања катара у горњем делу дисајних путева, а често се препоручује као средство против несанице. Облози од менте користе се и за осип и црвене очи, а чај ублажава менструалне болове.
Нана се може користити и за побољшање апетита. После шоље чаја, осећај глади је заустављен кратко време, али је после тога јако појачан. Због тога се онима који желе мало да се угоје препоручује да пола сата пре јела попију шољу чаја од менте.
Осим у облику чаја, нана се може пронаћи у облику капсула, тинктуре, етеричног уља и дражеја за сисање. Деловање је исто или слично.
Чај за опуштање
Нана је од давнина врло успешно користи за лечење назеба и у томе је врло успешна, али је ефикасна и за умирење и јачање нерава. Комбинована с рузмарином и матичњаком појачава психичку отпорност и лечи емотивну нестабилност. Чај се припрема тако што се помеша иста количину те три биљке те се укупно једна кашика мешавине прелије шољом вреле воде и остави да 10 минута. Пије се дневно три шоље, најбоље пре главних оброка.
Против пролива и болести органа за варење
Направи се мешавина од нане и камилице, у једнаком односу. Три велике кашике ове мешавине прелије се с пола литра кипуће воде и остави да стоји два сата, па процеди. Овај чај могу да пију и деца.
Против несанице
У 60 грама хмеља (Хумулус лупус) додати по 20 грама менте и матичњака (Мелисса оффициналис), помешати, па од тога три велике кашике прелити с пола литра кипуће воде. Поклопити и после два сата процедити.
Исто је ефикасно ако се помеша 10 грама нане и валеријане (мацина трава, одољен ““ Валериана оффициналис) и прелити са 2,5 дл кипуће воде. Пити пре спавања.
Против мигрене
Пет капи етеричног уља менте на коцки шећера или кексу делује против вртоглавице, мигрене, главобоље и мучнине.
Нана се, осим за лековите чајеве, користи се и као зачин уз разна јела, посебно за јела од меса и дивљачи. Постоји више врста менте, а припада фамилији уснатица, као и оригано, мајчина душица, рузмарин, лаванда, босиљак и други.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa