Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
У СУСРЕТ БЕЛОСВЕТСКОМ ВАШАРУ ХУМОРА И САТИРЕ

ДОЂИТЕ ДА СЕ СМЕЈЕМО ЗАЈЕДНО

Смех је делотворно средство против свеприсутне апатије, мрзовоље, лошег расположења, брига и свакодневице. У Шапцу се у дане „Чивијаде“ даје и без рецепта
Тик пред Шабачки вашар, како традиција налаже, од 15. до 17. септембра, у Шапцу се одржава 48. „Чивијада“ и 9. Чивијашки карневал. Овогодишњи председник Чивијашке републике је познати карикатуриста Марко Сомборац, док организатори Карневала очекују учеснике из целе Европе. Процене су да ће за време трајања манифестације у Шапцу бити остварено око 500 ноћења иностраних туриста.
- Скоро пет деценија Чивијада расте и развија се. У међувремену она је постала културно-туристичка манифестација, а ове године издвајају се три изложбе, на три локације, које негују Чивијашки дух Шапчана и сликовито приказују зашто је Шабац и даље Чивијашка република. Чивијада није само време резервисано за осмех, шалу на свој и туђи рачун, већ и манифестација која негује традицију, доприноси развоју правих вредности - па је тако, осим изложбе најбољих карикатуриста, и ове године бити приређена изложба фотографија Шапчанина Драгана Петровића, аутентичног хроничара живота града, овог пута посвећена реци Сави. Бирају се и најбољи афоризми, кратке приче, а афористичари ће посетити и децу у школама и одржати „Чивијашки час“. У манифестацију се укључује и Удружење параплегичара, креатори сјајних венецијанских маски, који ће приредити своје „Чивијашко крчкање“ на Старом граду. Чивијада и Чивијашки карневал окупљају велики број људи из различитих организација, установа, удружења, са нама су деца из вртића, школа, гости из целог региона - дакле, први предуслов за добро дружење је испуњен.
Ове године вечерњи програм првог дана објединили смо под називом „Нек се точак покрене“ и одржава се на градском тргу. А, Чивијашка новотарија је и Кнежевина Чивијалук где је најављен програм „Шта “˜оће овај олош“, као чивијашки одговор на време у којем живимо- најављује испред Туристичке организације Шапца Тамара Степандић и додаје:
- Чивијаше ће водити познати стрип аутор и карикатуриста Марко Сомборац. Он, како каже, неће много причати, све ће нам нацртати, како би нам било јасније. Имајући у виду инфлацију речи и обећања, можда нам један овакав чивијашки председник добро дође, а његове сликовне поруке настале у протеклом периоду Шапчани ће моћи да виде на изложби у Отвореној галерији на градском тргу.
По Степандићкиним речима ћерка Чивијаде, Чивијашки карневал у Шабац ће довести пријатеље из целе бивше Југославије, Италије, Румуније и први пут Турске. Као почасни гости најављени су представници Бугарске. Предвиђен је наступ 32 карневалске трупе из укупно 15 земаља.
-Шабац се на туристичкој мапи Србије позиционирао као дестинација манифестационог туризма а лето и јесен су туристичка сезона за наш град. За време трајања Чивијаде и Чивијашког карневала, процене су да ће се у Шапцу остварити око 500 ноћења иностраних туриста који ће бити у нашем граду, било као у учесници програма или као посетиоци манифестације. Велики је број и оних који ће бити у категорији дневних посетилаца с обзиром на то да ће целодневно бити у Шапцу, неки од три чивијашка дана- наводи Тамара.
И за крај, како би неком ко никада није посетио Шабац у време “Чивијаде“ препоручили ову манифестацију?
-Овогодишњи слоган „Чивија ““ кључ покреће смех“ је својеврсна позивница, да дођете да се смејемо заједно ““ свако може да одабере коме ћете се и чему смејати. Смех је делотворно средство против свеприсутне апатије, мрзовоље, лошег расположења, брига и свакодневице. У Шапцу се у дане Чивијаде даје и без рецепта, а у делотворност су се уверили бројни гости и пријатељи Шапца. Чивијашка република је туристичка дестинација за коју вам пасош не треба, али свако треба да зна да је ту на сопствену одговорност. Без пасоша, са добром вољом, сви су у Шабац добродошли!
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa