Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ ОДРЖАВА СЕ 83. ВУКОВ САБОР

У СЛАВУ ВУКА КАРАЏИЋА

Овогодишњи град гост најстарије културне манифестације у Србији био је Шабац
Прошлог понедељка у Лозници је почео Вуков сабор, манифестација која се одржава од 1933. године. И ове године низом свечаности, изложби, трибина и књижевних вечери неговала се успомена на реформатора српског језика. У оквиру програма „Мој град“ представљен је Шабац. У Музеју Јадра, у сарадњи са Народним музејем из Шапца, отворена је изложба „Мали велики Париз“, аутора кустоса историчара Бранислава Станковића. Изложене фотографије и документи сведоче о европском духу који је још са почетком 19. века, захваљујући пре свега шабачким и француским интелектуалцима, био присутан у Шапцу, а одатле се током наредних 150 година ширио и на околне средине, укључујући и Лозницу.
- Шабац је кроз историју био укључен у веома важне догађаје у вези са животом Вука Караџића, укључујући и организацију првог сабора, обнову његове родне куће у Тршићу и изградњу споменика у Београду. Многи умни људи из нашег града су допринели ширењу најмодернијих схватања током протеклих 200 година. Шабац је био град новости, а са њима смо упознавали и наше комшије, ширећи дух напретка. И данас, два века касније, пут у Европу и бољитак воде преко комшија. Морамо да негујемо добру регионалну сарадњу између наша два града, на обострано задовољство, навео је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић приликом отварања изложбе „Мали велики Париз“.
У пешачкој зони у центру Лознице представило се десетак шабачких установа и организација, са циљем јачања веза између два града. Представници Туристичке организације Шапца истичу веома леп дочек Лозничана и њихово интересовања за то шта Шабац има да понуди.
- На позив представника града Лознице и Центра за културу Вук Караџић, град Шабац је изабран да се представи као град гост Вуковог сабора. Захваљујући институцијама и организацијама које се баве образовањем и културом, упознали смо велики број Лозничана са потенцијалима нашег града, рекла је Тамара Пејић, стручни сарадник у Туристичкој организацији Шапца.
Једна од установа која је Лозничане упознала са својим радом био је и шабачки Центар за стручно усавршавање.
- Представили смо наш Парк науке, као секундарну делатност Центра за стручно усавршавање. Ово је јединствена целина у Србији, која броји 27 инсталација. Одиграли смо велику партију шаха на отвореном, а играли смо се и са законом одржања момента импулса. Уз то омогућили смо нашим пријатељима из Лознице да тродимензионално прошетају кроз наш тродимензионални уџбеник, навела је мр Татјана Марковић Топаловић, директорка шабачког Центра за стручно усавршавање.
Пажњу Лозничана привукло је и чување заједничке историје Подриња, о чему су више сазнали на штанду Удружења грађана Церски марш.
- Представили смо се са обележјима нашег удружења и причом о идеји која нас је окупила. У оквиру манифестације која је одавно надмашила не само локалне, већ и регионалне оквире, ове године један део учесника Церског марша је на пут ка Текеришу кренуо управо из Лознице. Уверени смо да ће у наредном периоду све већи број житеља Лознице учествовати у Церском маршу, рекао је члан Удружења грађана Церски марш Срђан Митрашиновић.
Првој саборској вечери у Лозници присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
- Када вас комшија позове, не можете да се не одазовете, ако сте добар комшија. Ми смо поносни на то што одржавамо добре односе са градовима и општинама у окружењу. Волимо да сарађујемо и драго нам је што смо у прилици да наш град представимо људима лозничког краја. Шабац има много тога да понуди, првенствено у области културе, те се надам да ће се и градови попут Лознице угледати на нас, и да ће блиској будућности и они за клутуру издвајати седам одсто градског буџета. То је начин да покажемо да се трудимо да имамо квалитетнији живот у будућности, нагласио је Зеленовић.
„Завршна свечаност Вуковог сабора биће одржана у недељу у Тршићу, Вуковом родном селу, где ће после Мокрањчеве „Химне Вуку“ беседу одржати дописни члан САНУ, композитор Светислав Божић. Следи концерт Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“, а у поподневном поселу наступиће Бора Дугић са пријатељима.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa