Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
БУГАРИ ЦЕНЕ ШАБАЧКУ ПЕСНИКИЊУ

ЈОШ ЈЕДНА НАГРАДА ПОД ЗВЕЗДАМА

Пре четири године, на „Мелничким вечерима поезије“ у Бугарској, наша суграђанка Живадинка Веселиновић, освојила је треће место. Ове године са истог фестивала вратила се са другом наградом. Поред признања за песму „Мајци“ у Мелнику је доживела и једно велико изненађење. Пет њених песама нашло се у збирци „Нежност жене“ и то као једине, од двадесет ауторки, која није из Бугарске.
-Прве вечери фестивала су ми дали књигу у руке и рекли да бих требала да им се обратим. Тек тада сам схватила да су моје песме преведене на бугарски и увршћене у збирку. Иако су ме раније звали и тражили да им пошаљем десетак песама, нисам знала каква им је била даља судбина, прича Живадинка.
„Мелничке вечери“ су се, каже, за четири године мало промениле. Због лоше материјалне ситуације, ове године је учествовао знатно мањи број песника, нас стотинак. Поред десетак аутора из Србије, било је и представника Републике Српске, Хрватске и Македоније.
-Веома им је битно словенско јединство. Чини се да предност дају песницима који дођу из других држава и ретко када неко од Бугара освоји неку награду. До ове године могле су да учествују и песме написане на грчком, али од ове године само оне на словенским језицима, каже наша саговорница, која је претходну награду на овом фестивалу освојила баш за песму „Ми Балканци“.
Фестивал траје два дана. Песме учесници читају у поноћ, под звездама, без микрофона и уз свеће.
-Мелник се налази на тромеђи Бугарске, Македоније и Грчке. Један је од 10 најмањих светских градова, а свака кућа је под заштитом УНЕСЦО, наводи Живадинка.
Између два фестивала у Мелнику песме наше суграђанке објављиване су у петнаестак зборника. Издала је и своју збирку песама, али тек када је прикупила довољно песама које су већ негде објављене и прошле нечији суд. На овогодишњем конкурсу у Републици Српској, чија су тема били Младенци, њена песма је проглашена за најинтимнију љубавну. Не тврди да су јој сва признања као деца и да не може ни једно да издвоји. Поносно каже да јој је најдража 1. награда за најбољу песму о вину подрума „Радосављевић“ из Александровца.
Осим писања труди се и да на прави пут изведе децу којој предаје српски језик. Поред школских, даје им и животне лекције, а наравно и подстиче њихову креативност и пружа подршку да се пријављују на поетске и прозне конкурсе.
Даје реч да ће ускоро и њена проза угледати светлост дана.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa