Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
Традиционална медицина

Од природе на дар

Веровали у њу или не чињеница је да традиционална медицина све више постаје део наше свакодневице
Изван граница признате науке, утемељена на искуствима старим колико и људско сећање, традиционална медицна из дана у дан стиче све више присталица. Без претензија да дешифрујемо сложене друштвене чиниоце које су довеле до повећања популарности алтернативних видова лечења на глобалном нивоу, а у жељи да информишемо наше читаоце о доступности, значењу и примени различитих метода у Шапцу из броја у број објављиваћемо приче о техникама и људима који су одлучили да овладају неком од алтернативних вештина.
Према званичној дефиницији Светске здравствене организације Традиционална (комплементарна и алтернативна) медицина је здравствена пракса, приступи, знања и веровања која се односе на препарате биљног, минералног или животињског порекла, духовну терапију, као и мауелне технике и вежбе које се примењују појединачно или у комбинацији у сврху лечења дијагностиковања и спречавања болести, односно, ради очувања добробити. Присталице традиционалних видова лечења ће пак ово поједноставити констатацијом да је реч о пракси здравствене бриге, филозофија лечења и терапија које потичу од самих почетака цивилизације, генерацијама преношених, допуњаваних и што је најбитније искуствено проверених. Јер, како тврде, природни лек је дар.
Заједнички именитељ свих традиционалних видова лечења је холизам. Односно схватање човека како сложеног физичког, духовног и енергетског јединства које је у снажној интеракцији са окружењем. У овом случају лечење није усмерено само на оболео орган већ на отклањање свих узрока који су до болести довели. Циљ је повратак нарушене равнотеже.
Већина система традиционалне медицине користи биљне лекове или поступке засноване на традиционалној терапији, заједно са одређеним правилима понашања и промоцијом здраве исхране и здравих навика.
Наше Министарство здравља званично признаје 18 метода алтернативне медицине. Оне су разврстане у две групе. Првој припадају оне које за циљ имају дијагностиковање и лечење (Ајурведа, Акунпунктура, Квантна медицина, Кинеска традиционална медицина, Макробиотика, Примењена кинезиологија, Рефлексологија, Сегментна терапија, Суђок, Традиционална домаћа медицина, Туина, Фитотерапија, Хиропрактика, Хомеопатија, Шиацу) , а другој методе рехабилитације (Апитерапија, Ароматерапија, Детекција штетних зрачења, Духовна енергетска медицина, енергетска терапија, Јога, Породични распоред, Реики, Таи чи чуан, Ћи гонг).
Све чешће се неким од традиционалних видова медицине баве већ искусни лекари и специјалисти области класичне медицине.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa