Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

И НАЈМЛАЂИ МОГУ ДА ПОМОГНУ

Светски дан прве помоћи обележава се 11. септембра. Тим поводом Медицинска школа “Др Андра Јовановић“ заједно са Домом здравља и Црвеним крстом Шабац извела је приказ повреда и стања у првој помоћи и њихово збрињавање. Презентовање су на Тргу шабачких жртава извели ученици ове школе, а посебан акценат стављен је на најмлађе суграђане.
-Допало ми се што имам прилику да научим како да неком спасим живот, изјавио је Давор Салкић, ученик шестог разреда ОШ “Вук Караџић“, док му је Сара Петровић, ученица четвртог разреда Медицинске школе показивала како да пружи прву помоћ беби.
-Научиће да ради КПР на беби, што значи да је беба без свести, дисања и циркулације и покушавамо да је оживимо, објаснила је Сара док је своје знање демонстрирала на гуменој лутки беби.
Око њих су били и други “повређени“ са поломљеним носевима, рукама и другим веома реалистично приказаним озледама.
Директор Медицинске школе Александар Пајић је навео да је од 2003. године прва помоћ обавезан предмет у свим образовним смеровима. Додаје да ове часове имају у специјализованим, врхунски опремљеним кабинетима.
-Да се исплати улагање у кабинете и наставу говоре резултати наших ученика који су на последњем републичком такмичењу заузели друго место у пружању прве помоћи и прво у реалистичком приказу повреда, обољења и стања. Овај дан обележавамо на један прикладан начин у сарадњи са Домом здравља, Општом болницом Шабац и Црвеним крстом. Мислимо да је ово добар начин да се ученици основних школа и грађани упознају са основним принципима прве помоћи и најчешћим повредама које се дешавају у реалном животу, рекао је Пајић.
Директор Дома здравља и председник Скупштине Црвеног крста Шабац, прим. др Мирослав Поповић истакао је да све установе које учествују у овом обележавању као партнери раде на подизању свести код најмлађих суграђана како би препознали животну угроженост и пружили помоћ.
-Наша мисија је обука најмлађих у предшколском узрасту и основним школама да препознају виталне знаке животно угроженог и пруже прву помоћ. Неизмерну помоћ у томе имамо од хитне медицинске помоћи која редовно контактира са вртићима и предшколском установом, као и основним школама, навео је Поповић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa