Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
АПОТЕКА ШАБАЦ ОСТАЈЕ БЕЗ ЛЕКОВА

ЗА УТАКМИЦУ ЈЕДНАКИХ ПРАВИЛА

Преполовљени приходи због нелојалне конкуренције. Плата касни, а угрожене и остале принадлежности тренутно 94 запослених. Подмирују 40 одсто потреба грађана Шапца
Према речима директорке Апотека “Шабац“ Маје Игњатовић, њихових 19 објеката у општинама Шабац, Богатић, Владимирци и Коцељева нашли су се у веома незавидном положају због неизједначених услова рада државне и приватне праксе у фармацеутском сектору рада. Наиме њихови дугови према добављачима лекова достижу велике размере, количина лекова у апотекама се вртоглаво смањује, а у исплати личних доходака запосленима и осталих принадлежности имају много проблема.
Све то је резултат, рекло би се маћехијског односа државе према овим установама и неједнаког законског положаја у односу на приватне апотеке.
- Примена јавних набавки у државним апотекама онемогућава нас да брже реагујемо. Приватне апотеке сходно Закону то не морају да раде. Тако смо државним прописима стављени у неравноправан положај. С друге стране, знамо да сваки пацијент има једнако право на здравствену заштиту. Поставља се и реално питање економске оправданости формирања апотека у мањим срединама, што смо ми опет државним решењима принуђени да радимо, каже Игњатовићева.
Њено мишљење је да треба направити нови план мреже апотека, јер то познаје сваки организовани здравствени систем у шта би било добро да се уврсте и приватни апотекари.
У сваком случају каже да би реформа здравственог система требало да иницира и нужне промене у раду фармацеута, јер су на постојећи начин стављени у неравноправан положај. То не значи да су против тржишних услова привређивања али за једнака правила у таквој утакмици.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa