Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
НЕДИМОВИЋ О СЕЗОНСКИМ РАДНИЦИМА

ВЕЋА СИГУРНОСТ УЗ СИМБОЛИЧНИ ТРОШАК

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић је најавио да ће до краја године бити припремљен Закон о ангажовању сезонских радника у пољопривреди који ће заштитити, пре свега, бераче воћа, али и њихове „газде“ од уцењивања
Недимовић је у разговору са пољопривредницима смедеревског краја рекао да је циљ да они буду заштићени, да могу да упишу стаж и буду здравствено осигурани, али и да се заштите и пољопривредна газдинства.
„Са апекта власника воћњака, да берач не уцењује ако се деси повреда на раду. Да не морате на црно да му платите три, четири или пет хиљада евра да би ћутао ако падне са дрвета. Такође, да не морате када дође инспекција да кријете бераче“, рекао је министар.
Он каже да би тај трошак био симболичан, свега 150 до 200 динара по дану по раднику, који би добио пензијско и инвалидске осигурање.
„Да на крају, колико ће бити дозвољено 90 или 120 дана, може да упише стаж, као и да има здравствено у случају повреде на раду“, истакао је Недимовић додајући да није циљ да се узму паре већ уведемо ред у ту област.
Према његовим речима, нека газдинства имају по 200 људи, незапослена лица и пензионере, који ће сада бити заштићени, као и газда и држава.
Недимовић је разговарао са пољопривредницима из смедеревског краја у оквиру туристичко-привредне манифестације Смедеревска јесен 2016, која се одржава 129. пут, од 8. до 11. септембра.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa