Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ДРУГИ САЈАМ ОРГАНСКЕ ХРАНЕ У ШАПЦУ

УКУС ПРИРОДЕ

Протеклог четвртка, у Пешачкој зони у Шапцу, одржан је други Сајам органске хране. Петнаест сертификованих произвођача, углавном из Војводине, с обзиром да Нови Сад стимулише ову грану пољопривреде, изложило је своје производе.
- Град Нови Сад нас помаже, имамо субвенције за сертификацију и за набавку семена. Ја сам пре пет година почео да радим поточарку, која је једна од најхрањивијих биљака, има све минерале и витамине који су потребни нашем организму. Поручујем Шапчанима да се укључе у органску производњу, која јесте захтевнија и изискује више физичког рада, али је много лакше продати производе и то по знатно већој цени, каже Дејан Лекић из Ченеја, поред Новог Сада.
Поред воћа, поврћа, меда, житарица, лековитог и зачинског биља, Шапчани су имали прилику да пробају и купе несвакидашње органске производе као што је мексички краставац, физалис и азијски микс.
- Аронију сам почео да узгајам пре четири године. Посађено је 50 ари, 1.150 стабала у Мачванском Причиновићу. Резултати су добри, али је проблем пласман. Зато смо одлучили да сву нашу производњу прерадимо у сок и друге производе. Откупа нема, сналазимо се сами по сајмовима и пијацима у Београду и Новом Саду, каже Драган Бајић из Шапца.
Према речима Илије Травара из Београда, наше тржиште органске хране је све боље - Имам имање од пет хектара, од којих два под засадом. Производим воће и поврће у подножју планине Ртањ. Србија има квалитетну земљу, можда најквалитетнију у Европи, воду, идеалну климу, само би требало да се пробудимо, да се народ освести, закључује Травар.
Сајам органске хране у Шапцу организовали су Покрет за Шабац Зелени Србије и Европски центар за екологију, уз подршку Туристичке организације Шапца.
- Постојећи произвођачи органске хране не могу да подмире тржишну потражњу, а могућност зараде је велика, што би требало да буде основни разлог преласка на органску пољопривредну производњу. Такође, органски производи представљају баријеру уласку ГМО на територију наше земље. Предлажемо да се на пијацама одвоји посебан продајни простор за сертификоване органске произвођаче који неће плаћати годишњу закупнину и дневну пијачарину, да се проверава садржај хемијских супстанци у воћу, поврћу, житарицама, меду, лековитом и зачинском биљу које улази у продајни простор зелених пијаца и да град Шабац субвенционише органске произвођаче тако што ће сносити трошкове сертификације и семенског материјала, каже др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Познато је да органски производи имају повећан садржај минерала и витамина, као и омега-3-масних киселина и антиоксиданаса, а не садрже пестициде, тешке метале, адитиве и лекове, који се у великој количини налазе у намирницима добијеним конвенционалним начином производње.
Судећи по заинтересованости наших суграђана за органске производе на Сајму, у Шапцу је сазрело време за укус природе.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa