Инфо

4. новембар 2010.4. нов 2010.
ДР МАРКО А. МАРКОВИЋ

СВЕТ ИЗВАН СВЕТА - ЈАПАН

Прошлог петка у свечаној сали Шабачке гимназије одржана је промоција књиге која је на тренутак спојила две културе ““ јапанску и српску
Рођен у питомини посавотамнаве далеке 1934. године, у дану погибије краља Александра, у селу Мровска, др Марко А. Марковић, није могао ни да замисли докле ће му се проширити видици света. У суседном селу Каони завршава основну школу. Гимназију завршава у Шапцу, где и живи од 1945. године. Медицински факултет, као и специјализацију педријатрије, завршио је на Медицинском факултету Београдског универзитета где је магистрирао и докторирао.
Уз непрекидан рад као дечијег лекара и психотерапеута, тече и наставнички рад у реномираној Медицинској школи у Шапцу читавих тридесет осам година. Истовремено ради и као професор Педагошке академије, а потом и Више школе за образовање васпитача у Шапцу.
Добитник је „Златног знака Црвеног крста Србије“, као и „Златног знака планинара Србије“. За допринос повећању угледа лекарске професијие добија повељу и награду „Лаза К. Лазаревић“. Списак од сто петнаест стручних и оригиналних научних радова, који су штампани у зборницима и часописима, употпуњен је и великом грамофонском плочом „Детињство деци“. Оснивач је и амбуланте за психотерапију. Члан је бројних Управних одбора или Председништава Селекција СЛД или СЛДЈ. Активан је учесник Светских конгреса социјалне психијатрије: Опатија, Лисабон (Португалија) и Осака (Јапан). На дан петог јуна 1990. године у самом седишту СЗО у Женеви промовише Шабац у „Здраве градове света“. Овим је Шабац јединствен град у Србији са овим привилегованим статусом.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa