Инфо

8. септембар 2016.8. сеп 2016.
ПОГЛЕД СЛОБОДАНА ЈЕРЕМИЋА, ВЛАСНИКА ВИЛЕ КЕДАР НА УГРОЖЕНОСТ ЗЛАТИБОРСКИХ ШУМА

ЦРНИ ДАНИ БЕЛИХ БОРОВА

Јединствена атракција за многобројне туристе који су посетили Златибор, вила “Кедар“, по речима њеног власника, Слободана Јеремића, бившег пилота ЈНА и посланика у Скупштини Србије, на волшебан начин остала је без јединог стабла по коме је добила име. Кедар у већем броју расте на Алпима.
Пажљив преглед места у делу Златибора који зову Палисад, био је довољан да од некада јединог стабла (на овој планини) “светог дрвета-Кедар“ по коме је и бивше радничко одмаралиште, променом власништва добило име, данас уочимо само пањ. Кажу да се ово несвакидашње дрво, од кога су направљени иконостаси више хиландарских манастира, осушило, те су у шумском газдинству били принуђени да га посеку.
- Поред овога проблем је велика и рекао бих неконтролисана сеча столетних стабала, ради изградње луксузних, велелепних објеката. Тако су се на удару, дрвосеча нашли најчешће црни али и бели борови, карактеристични за овај крај. Готово преко ноћи “никли“ су огромни солитери, непримерени планинском туризму, каже Јеремић.
Његово је мишљење да је својеврсна трка за профитом, просто унаказила нашу врхунску планинску лепотицу, која је и протеклог лета, мимо свега била изузетно примамљиво летовалиште за многе госте. Туристи су имали прилике да посете интересантне дестинације у непосредној близини Златибора, а укупан промет знатно је повећан акцијом Министарства о увођењу ваучера за летовање.
- Златибору недостају садржаји рекреативне природе. Недостаје више игралишта, а готово све је сконцентрисано у самом центру, додаје наш саговорник, апострофирајући велику сечу стабала.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa