Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
КРАТКА ХРОНОЛОГИЈА ЧИВИЈАДЕ И КАРНЕВАЛА У СЛИЦИ И РЕЧИ

РЕКОРДАН БРОЈ УЧЕСНИКА

У четвртак је чивијашким часом у шабачким основним школама почео белосветски вашар хумора и сатире- 48. Чивијада.
У Школи примењених уметности отворена је изложба „Од звезда саткан“ аутора Милоша Симића. У поподневним сатима, испред Градске управе подигнута је карневалска застава, а затим је на градском тргу одржан Карневал кућних љубимаца и Програм „Не“™к се точак окрене“ у оквиру кога су проглашене принцеза и краљица Чивијашког карневала, одржана Шампитијада, концерт групе „Стари град“ и наступ човека оркестра-Раде звиждук. У Народном музеју у Шапцу оттворена је изложба карикатура и представљени су победници конкурса за најбоље афоризме.
Петак је био резервисан за Базар старих и уметничких заната, чивијашко крчкање на Старом граду. У галерији Културног центра отворена је изложба „Сава и време теку заједно“ чији је аутор Драгутин Драган Петровић. На градском тргу Чивијаши и сви гости града уживали су у мјузиклу „Браћа (б)лузери“.
Међутим, најјачи утисак је да је други дан Чивијаде и Чивијашког карневала протекао је у знаку младости. Рекордан по броју учесника карневал трудница и беба, најавио је дечју поворку, која је такође превазишла досадашњу цифру по броју оних који су желели да Шапчанима и њиховим гостима представе оно што су припремили. Преко 1.000 деце из овдашњих вртића и школа, али и гостију продефиловало је централним градским улицама, а програма који су припремили, не би се постидели ни старији карневалисти.
Трећи дан манифестације био је у знаку великог, деветог Међународног чивијашког карневала и проглашења новог председника Чивијашке републике-Марка Сомборца. Кроз градске улице прошетала је 31 трупа са раскошним костимима, који су у Шабац дошли из 15 земаља света. Гости града били су и Зоран Кесић, бивши премијер и Марко Сомборац, новоизабрани председник Чивијашке републике, који су на градском тргу пред Чивијашима обавили примопредају власти. Кесић и Сомборац разгледали су „Највећу изложбу у новијој историји Србије - ретроспективу стрипова“ новоизабраног председника, постављену на тргу и обратили се грађанима Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa