Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
ИЗЛОЖБА ДРАГУТИНА ПЕТРОВИЋА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ХРОНИЧАР НАШЕГ ВРЕМЕНА

У оквиру Чивијаде, а у организацији ТОШ, у Културном центру је отворена изложба шабачког фотографа Драгутина Драгана Петровића Поставку под називом “Сава и време теку заједно“, отворили су Немања Пајић, председник Организационог одбора Чивијаде, Соња Петровић Јагић, директорка Културног центра и аутор.
- Река Сава је синоним за Шабац. То је једна прича која никад до краја није испричана, а која је увек присутна. Драган је човек који има посебан, свој начин на који представља реку и град које воли. Он је хроничар нашег времена, чува оно што ми понекад и заборавимо, истакао је Пајић.
Изложба почиње цртежима и картама од 1700. године које приказују Шабачку тврђаву, Стари град који је данас градска плажа.
- Многи не знају да је простор Старог града и читав простор бивше касарне археолошки локалитет. Тврђава је само један део Старог града. Вршена су ископавања, али површно. Кад се копао темељ за хотел, пронађени су остаци хамама, али су ископавања прекинута да би што пре завршили хотел. То је било пре четрдесет година. Данас је то зграда МУП.
Други део изложбе чине Петровићеви радови, начин на који види Саву, чији је заљубљеник.
- За мене не постоји невреме кад је у питању одлазак на Саву, додаје фотограф који се овим занатом бави од своје петнаесте, равно педесет и осам година.
Према речима директорке Културног центра Соње Петровић Јагић, Драгутин Петровић је један од најзначајнијих шабачких фотографа од Ристе Марјановића до данас. Његова љубав према Шапцу, историји, традицији, архитектури показује да озбиљан рад и проучавање могу довести до значајних резултата као што је ова изложба.
На поставци се налазе и фотографије из старих породичних албума, из двадесетих и тридесетих година протеклог века, послератних и других. Има и куриозитета. На једној фотографији су Немци у време Другог светског рата како оспособљавају срушени мост. Има и снимака из Великог рата на којима се види како Аустро-Угари прелазе преко понтонског моста у Шабац и пљачкају га, пре разарања.
Као да смо уклети, требали смо град подићи на лепшем месту и још ближе реци. Много се ствари променило током векова, само је једна остала иста. Од центра Шапца до старог војног утврђења удаљеност је један километар, раздваја нас одбрамбени појас који су Турци копали. Примакнимо Шабац Сави или покушајмо обрнуто.
Аутор изложбе, Драгутин Петровић
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa