Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
Код школског стоматолога

ЗДРАВЉЕ И ЛЕПОТА

Правилно прање зуба треба да буде нежно и да траје најмање пар минута. Четкица треба да се мења свака три месеца
Посетили смо стоматолошку службу у Основној школи „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу и затекли др Мају Полић и Миланку Остојић у редовном систематском прегледу ученика трећег разреда. Деца су била добро расположена јер су већ долазила у предшколском узрасту и првом разреду, а наредни прегледи се обављају у петом и осмом разреду.
Редовни прегледи служе да се констатује стање зуба код ученика и одреде даљи правци деловања. Последњих година се повећао број деце која из корективних разлога носе ортодонску протезу. Захваљујући незаустављивом развоју нових технологија фиксне протезе су постале и модни детаљ јер долазе у разним величинама, бојама и облицима прилагођених свима.
Од докторке Маје Полић сазнајемо да запослени у овој служби и у предшколским установама редовно организују предавања како би децу упознали са радом стоматолошке службе у коју касније долазе на први преглед.
- Деца обожавају да разгледају нашу опрему и инструменте. Користе сваку прилику да се „провозају“ на столици што је добро јер се лакше и брже опусте. Тешко ми пада што се орална хигијена и прање зуба олако схватају. Деци стално говоримо да се горњи зуби правилно перу „како киша пада“, а доњи „како трава расте“. Десни се масирају благим кружним потезима четкицом јер није реч о ципели која се четка. Не треба бити превише енергичан при прању зуба јер може доћи до повређивања десни које се повлаче - истиче докторка Полић.
Правилно прање зуба треба да буде нежно и да траје најмање два до три минута. Четкица треба да се мења на свака три месеца, прање четкицом је више механичко, док паста искључиво представља хигијенско средство. Из стоматолошке службе основне школе у Крупњу поручују да: „Увече треба прати зубе због здравља, а ујутру због лепоте“.
Д. Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa