Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
ЗАБОРАВЉЕНИ ШЕЋЕРАЦ И КОКИЧАР

ХИБРИДИ ЗА ЗАРАДУ И ЗАБАВУ

Кукуруз се наменски све више користи и за потребе исхране људи а поједини хибриди, са одређеним карактеристикама, за исхрану животиња за посебне намене. Прошле године, као и ове , у палети хибрида на огледу института Земун поље запазили смо да се гаје и хибриди такозване црвене боје клипа. Ови хибриди су за око атракција, ништа лошијег приноса а највише су за њих заинтересовани одгајивачи кока носиља пошто-по њиховим речима- жуманце има црвенију боју и тиме су на пијаци у предности. Такође, поред ових хибрида велики број пољопривредних произвођача био је заинтересован и за кукуруз шећерац и кокичар који заузимају све веће површине јер и на мањим парцелама остварују већи доходак него са меркантилним кукурузом.
-Препорука је да произвођачи са мањим парцелама - нарочито ако се баве повртарством и своју робу пласирају на кванташке пијаце - да један део површина одвоје за гајење кукуруза шећерца или кокичара. Код кукуруза шећерца у пролеће сетва може да се обави раније уз употребу агрил фолија са којом род, а тиме и приход, стиже раније и остварује се екстра добит. Врло лагано се пласира на кванташким пијацама и у маркетима, нарочито што велики купци то пласирају на црногорско и грчко приморје. Са шећерцом може да се оствари два до три пута већи приход него на меркантилном кукурузу. Наше подневље је богом дано за тај кукуруз јер стиже пре високих температура за бербу, наглашава заменик директора шабачке Дирекције за пољопривреду Предраг Срдановић.
Помало заборављена култура је кукуруз кокичар, култура која доноси одличан приход. Једини је проблем што се при машинској берби мора водити рачуна да се не оштети зрно и да се кокичар складишти у чардаке, односно кошеве, на промају. После пар месеци тек се може крунити и тако се добија квалитет. Велика је грешка што поједини производјачи жетву обављају у зрну и користе сушаре па добијају лоше резултате.
Већина њива у Мачви засејана је хибридима кукуруза жуте боје док су бели и црвени на минималним површинама. Што се тиче белог кукуруза произвођачи га користе као интегрално брашно где специјализовани млинови и воденице обрађују и добијају квалитетно бело брашно које се користи у справљању разних видова проја и паленти. Црвени кукуруз ће сигурно заузети одређену површину, негде као атракција а на већем броју места наменски за исхрану одређених категорија врста стоке.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa