Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
МАЧВАНСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ЗАДОВОЉНИ ОВОГОДИШЊИМ РОДОМ КУКУРУЗА АЛИ НЕ И ЦЕНОМ

ПРЕТЕСНИ ЧАРДАЦИ, ПУНЕ ОБОРЕ

Прерано за оптимизам у сточарству. Боље кад роди. Пласман и наплата највећи проблеми
Повољне временске прилике током вегетације кукуруза и солидна примена агротехничких ме.ра, допринели су да убедљиво најраспрострањенија ратарска култура на мачванским пољима, роди као рекордних година. Са око 15.000 хектара у општини Богатић очекују ове године 90.000 тона “жутог злата“.
Први берачи већ су обавили посао. “Ранораниоци“ су били они сточари којима је “зафалило“ сточне хране, јер им се, како кажу припрема хранива са новим родом кукуруза више исплати.
- Свеједно, киша је падала, баш кад је требало, без већих временских непогода. Уз редовну употребу вештачког ђубрива и правилну хемијску заштиту, последица је била одличан род. Сада ратари задовољно “трљају руке“ и ако већ наслућују да се не треба превише надати. Кад год добро роди цена је редовно ниска, те се цео труд мало исплати. Видите, многи су истакли табле, крај пута да продају кукуруз. Неки и на струку. Цена од око 16 динара за килограм не покрива уложено. С друге стране, нисам сигуран да ће то много поспешити сточарску производњу, каже Милан Поповић, угледни млади пољопривредник из Мачванског Метковића.
С друге стране има и ведријих размишљања.
- Верујем да ће један број произвођача ниску цену “жутог злата“искористити за већу производњу свиња или друге стоке. Неки већ лагерују храну за зиму у нади да ће кроз увећану сточарску производњу, скупље уновчити кукуруз, коментарише Зоран Стекић, дугогодишњи пољопривредни произвођач из Белотића.
Мишљења су у овом тренутку подељена али се без сумње намеће старо тумачење пољопривредника у оваквој ситуацији: Не ваља кад роди, не ваља кад не роди!
Без обзира на то сви журе да богат род што пре сместе на сигурно. Касније размишљају, како даље. Неки самоуверено кажу да је боље седети него бадава радити. Велика већина је више срећна, кад су чардаци пуни, без обзира на цену, некако се сигурније осећају.
- Боље кад је чардак пун, онда се нечему можемо и надати. У време бербе, кукуруз је редовно био најјефтинији. Потребно је и мало стрпљења, а поучени ранијим искуством нисам сигуран да ће многи похрлити да више гаје стоку. Уверен сам да би тако из једног ушли у други проблем. Не могу да кажем да сам и песимиста. Очекујем да ће они који имају одговарајуће смештајне услове ставити у тов већи број стоке. Уосталом, приметио сам да припремају веће количине сточне хране, каже Недељко Шокчанић, произвођач из Црне Баре.
- Почев од припреме земљишта, преко сетве, прихране и хемијске заштите биљака, све је било на пристојном нивоу. Ако се томе додају и одлични временски услови током вегетације, разумљиви су рекордни приноси ове јесени. Још само да време послужи ратаре приликом убирања усева и смештаја. Могло би се закључити да је ова година била веома добра за ратаре, каже агроном Младен Игњатовић.
Без обзира на различите коментаре у погледу будућих корака пољопривредника, сасвим је извесно да богат род кукуруза ове године у Мачви неће изостати. Сигурно је и то да модерних производних капацитета (обора, штала) за квалитетан узгој стоке има довољно. Мачва је познати сточарски крај од давнина. Одавде су широм земље одлазиле стотине хиљада утовљених свиња и око 20.000 јунади. Потребно је констатовати и то да протеклих година, стагнира број утовљене стоке у овом крју и пољопривредници све више форсирају производњу воћа.
- Товићемо, ал да се исплати, поручују окупљени испред једне откупне станице млека у раним јутарњим часовима.
Нема сумње да је пласман уз исплативост (одговарајућа цена и брза наплата) стоке и даље њихов највећи проблем.
Ђ. Ђукић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa