Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
Калцификација, примена минералног ђубрива и стајњака

ВРЕМЕ ЗА ОПОРАВАК ЗЕМЉИШТА

Калцификација киселих земљишта не отклања потребу уношења органских и минералних ђубрива, као што ни, обрнуто, примена ђубрива на киселим земљиштима не отклања потребу за уношењем кречних ђубрива. Најбољи ефекат даје калцификација када се спроводи паралелно са хумизацијом и уношењем минералних ђубрива, при чему опет треба добро водити рачуна о плодореду, времену примене, количинама као и о техници апликације.
Стручњак шабачке саветодавне службе Дарко Симић подсећа да су научна истраживања јасно упутила на решења проблема у Мачви.
-Од великог је значаја, познавање одређених комбинација ђубрива који даје најбољи ефекат на калцифицираним земљиштима и како се правилно кацификацијом може повећати принос и квалитет сејане културе. О томе је код нас и у окружењу, реч научних радника врло јасно исказано, кроз вишедеценија огледе комбиновањем кацификата, минералних ђубрива и стајњака. На калцифицираном земљишту, без употрбе ђубрива добијено је повећање приноса 20-30%, на калцифицираном земљишту са употребом минералних ђубрива (азотних, калијумових и фосфорних) повећање је износило око 50% а на калцифицираном земљишту, коме је додаван стајњак и минерална ђубрива, то повећање је било око 60-70% у односу на контролну парцелу, каже Симић.
Од значаја је да на истом земљишту додавање само органског ђубрива довело до повећања приноса свега за 13% а додавање стајњака и минералног ђубрива али без калцификације, повећало је принос за свега 26%. Из ових података може се јасно видети да је калцификација економски сасвим оправдана, али да се најбољи резултати постижу при истовременој употреби са стајским и минералним ђубривима.
На плодност утиче и структура земљишта а он се угледа у физичко-хемијским дешавањима у земљишту.
- Оваква земљишта имају повољну порозност, односно , идеалан однос ситних и крупних пора, добро упјају и чувају воду, брзо је отпуштају, постаје лако приступачна биљкама, земља се добро аерисана. Мораћемо рећи да су оваква земљишта са повољним водно ““ваздушним режимом, добра за успевање биљака. Због повољних физичко-хемијских особина односно поменутог режима, хемијско распадање органске материје тече непрекидно, те су биљке увек снабдевене потребним приступачним хранљивим материјама, наглашава стручњак Стручне саветодавне службе.
Та земљишта нису јако збијена и хемијски везана, имају растреситу грађу, која на механичко деловање корена услед његовог продирања у дубље слојеве, пружа мали отпор а са друге стране и оруђима за обраду земљишта. Дакле, самим несметаним продирањем корена у дубље слојеве, биљке су увек боље снабдевеније водом и хранљивим материјама. Земљишта повољне структуре, пружају много већи отпор ерозији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa