Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
Изјава Небојше Зеленовића, председника Заједно за Србију

Без Шапца нема европских пара за српску пољопривреду

Пре неколико недеља обратио сам се премијеру Вучићу отвореним писмом, због његовог упорног игнорисања јасних сигнала да ништа у Министарству пољопривреде не функционише и да се Србија неће акредитовати за ИПАРД фондове, супротно његовим јавно изнетим тврдњама у Скупштини Србије, 11. августа ове године, да смо се већ акредитовали и да је 175 милиона евра доступно српским паорима. Тако је ових дана, на велико изненађење и разочарење пољопривредника и опште јавности, стигла вест о одбијању акредитације Управе за аграрна плаћања, за коришћење европског ИПАРД фонда за пољопривреду. Тачно четири године након што је Управа за аграрна плаћања са седиштем у Шапцу, у извештају Генералног директората за пољопривреду ЕУ, означена као лидер у спровођењу административних реформи, са циљем обезбеђивања европских ИПАРД средстава за пољопривреду Србије, тој истој Управи за аграрна плаћања, али са дупло више запослених и седиштем у Београду, одбијен захтев за акредитацију за ИПАРД. Изгледа да ни пет различитих директора за четири године, ни суманута селекција „подобних“ кадрова, ни беспотребно пресељење централе Управе у Београд, као ни масовне екскурзије за Брисел нису импресионирале европске ревизоре. Они изгледа нису политички баждарени да прогледају кроз прсте административним недостацима у замену за „више циљеве“ .
Упозорио сам премијера на овакав исход и бламажу државе Србије. То сам учинио ослушкујући стручну јавност и пољопривреднике, од којих су многи припремали инвестиције, слушајући празна обећања ушминканих руководилаца Министарства и Владе.
На жалост, реакција челних људи Владе и Министарства на овако поразне резултате ревизије нам говори да до акредитације неће доћи ни у блиској будућности. Неки од њих су се правдали наводећи необавештеност, док су други наводили тотално ирелевантне разлоге за неуспех акредитације и тиме показали врло висок ниво незнања. Да несрећа буде већа, уместо да се суоче са ситуацијом у коју су нас довели, од њих смо чули порицање и пребацивање одговорности, по већ опробаном рецепту .
Зато позивам Владу Републике Србије да направи први корак у добром правцу и врати ИПАРД агенцију у Шабац, где већ постоји зграда уређена по ЕУ стандардима, и одобрена од ревизора ЕУ за коришћење у сврху ИПАРД.
Досадашња пракса је показала да су остале земље чланице акредитовале своје пољопривредне платне агенције у року од годину до две од момента стицања права на ЕУ фондове, а Србија је то право стекла у марту 2012. године. Пет директора и три министра, у протекле четири године, изводе својеврсни административни риалити шоу у Министарству пољопривреде Србије. Видећемо шта ће чинити садашњи министар Бранислав Недимовић.
Желим да истакнем занемарену чињеницу да је већ неповратно изгубљено скоро 100 милиона евра из претходног програмског периода, које су могле да се искористе до ове године, а обзиром да је нових 175 милиона доступно од 2014. сасвим је извесно да администрација неће достићи капацитет ни 2017. и самим тим почеће неповратно губљење и ових средстава. Оваквим неодговорним односом Влада је показала да је потпуно неспособна да европским парама реализује преко 700 милиона евра инвестиција домаћих пољопривредника.
Београд, 25. септембар 2016. године.
Небојша Зеленовић, Председник За

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa