Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
ПРЕПЕЧЕНИЦА ЖИВАНА НИКОЛИЋА ИЗ ЦУЉКОВИЋА КОНКУРИШЕ ВИСКИЈУ

ПОЦЕРСКА ЛЕПОТИЦА ЗА ПРЕСТИЖ

Домаћинство Николића из Цуљковића на далеко је чувено по печењу квалитетне ракије. Пољопривредни стручњак Живан-Жића Николић из овог села, традицију, дугу више од једног века, преузео је од оца Петра, који је за справљање, чувеног напитка у Срба углавном користио шљиву названу маџарка.
Живан, готово искључиво препеченицу производи од чачанске родне.
Битно је да шљива буде квалитетна. Сву трулеж, несазреле шљиве, потребно је одстранити. Наравно треба изабрати и прави моменат за печење, после врења и добро припремљене комине. Судови, казан и они за смештај ракије морају да буду чисти, каже Живан, који подно Цера има шљивик од око 60 стабала шљиве.
Редовно их прихрањује и штити од свакојаких болести. Зато квалитет не изостаје.
- Отац је обично пекао пред зиму, кад се заврше јесењи послови, обере кукуруз и посеје пшеница. Тада се добијало знатно мање ракије јер комина, није била најбољег квалитета. Поред Поцерске лепотице, ( ракије од шљива ) , производим и од џанарика ( Поцерска роса ) и кајсија (Златна круна). Увек је обавезан препек без употребе дестиловане воде. Квалитет производа потврђен је бројним наградама са разних дегустација и такмичења, а верујем да ће тако бити и на предстојећим Данима ракије у Шапцу, додаје Живан. Он је по струци пољопривредни техничар сточарског смера и поред печења ракије, не запоставља своју основну делатност.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa