Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
ИН МЕМОРИАМ

Одлазак омиљеног професора

На прагу десете деценије свог живота отишао је на пут без повратка један од најстаријих Шапчана професор кога су волеле многе генерације економаца и извиђача
Некадашњи професор Економске школе и вишегодишњи старешина првог извиђачког одреда у Шапцу, Радован Јовичић, отишао је из нашег града на пут без повратка. У средњим економским школама у Шапцу и Сремској Митровици и Републичком заводу за административне кадрове учио је бројне генерације ђака и стручних учитеља знањима и вештинама преко потребним у њиховом будућем раду (предавао им дактилографију, стенографију, канцеларијско пословање и коресподенцију). Четири деценије рада у просвети испунио је многобројним дужностима. Био је пионирски васпитач, сеоски учитељ, просветни инспектор, стручни учитељ, наставник и професор. Као и многи просветари, оставио је дубок, неизбрисив траг и у друштвеним активностима (руководио пионирским летњим кампом на Јадрану, успешно организовао рад више културно-уметничких друштава, предводио шабачке извиђаче, заступао своје колеге и колегинице у просветном синдикату, освајао награде и признања за рад ђачких секција чијим радом је, као професор, руководио ... Као бригадир на изградњи ауто-пута “Братство ““ јединство“, добио ударничку значку а за дугогодишњи успешан рад у просвети и друштвеним активностима одликован Оредном рада са златним венцем. Добио је и бројна признања и захвалнице, а Повељу Савеза извиђача Србије за успехе шабачког извиђачког одреда “Вера Благојевић“. Био је први старешина тог одреда, руководио његовим радом неколико година а члан Савеза извиђача до краја живота.
Рођен је пре девет деценија у Бановом Пољу, недалеко од Богатића. После основне школе, коју је завршио у свом селу, постао је шабачки гимназијалац. Годину дана касније породица његовог оца и мајке преселила се у Шабац, на Камичак, коме је Радован свим срцем припадао. По завршетку ниже гимназије, постаје ученик шабачке Учитељске школе. Преживео је све тешкоће окупације у Другом светском рату. Са оцем Станојлом, млађим братом Негованом и око пет хиљада Шапчана издржао Крвави марш до Јарка и бројна понижења у току марша и у логору. Уследиле су тешке године окупације и наставак учења у Учитељској школи. Ослобођење Шапца дочекао је са завршена четири, од укупно пет, разреда те школе.
Несвршени учитељ, са нарушеним здрављем, (због прележаног запаљења плућа) на регрутацији, 1944. није примљен у ЈНА већ је распоређен на рад са пионирским батаљоном при команди места у Шапцу. (Неколико година касније поново је регрутован и служио кадар у Мостару, у ваздухопловству). У просвети, васпитава пионире а затим одлази на курс за учитеље и ради у основној школи у Глушцима, у Мачви. Упућују га, потом, на нови курс у Београд који успешно завршава и добија место среског просветног инспектора у Љубовији. Неколико година тешког рада у планинском крају нарушава му здравље, добија ишијас, онда тражи премештај и долази у Мачву, у Богатић, где ради десетак година као срески просветни инспектор и начелник за друштвене службе у општини Богатић, пошто је 1956. укинут Мачвански срез и формирана већа општина.
Уследило је стручно усавршавање за наставу административних предмета и рад у економским школама, кратко време у Сремској Митровици, три године у “Електродистрибуцији Шабац“ (послови општенародне одбране и органа самоуправљања) а највише у шабачкој Економској школи из које одлази у пензију 1986. године.
Шабац, а нарочито Камичак, волео је изнад свега. Службујући у просвети, провео је низ година и у другим местима (Глушци, Љубовија, Богатић, Сремска Митровица, Нови Сад, Футог, Београд...) али се увек, и радо, враћао у Шабац, град свог детињства и младости, у коме је радио више од три деценије и провео скоро три деценије пензионерског живота.
Из свих места у којима је службовао слао је многобројне дописе “Гласу Подриња“, ужичкој “Слободи“, новосадском “Дневнику“, омладинском листу “Млади борац“ и листу своје професије “Просветном прегледу“.
Пред крај живота предао је шабачком Народном музеју обимну документацију о свом животу и раду: документа о породици свога оца, документа о својој породици, сведочанства, дипломе, многобројне захвалнице, фотографије, Орден рада...
Иза њега су остали кћер Слађана и супруга Тереза, коју је увек звао Ната, и њихове породице а, поред њих, старог професора, једног од најстаријих у граду, дуго ће памтити шабачки извиђачи и многи Шапчани.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa