Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
Обележавање боја на Мачковом камену

У СЛАВУ ПАЛИХ БОРАЦА

Јунаци са Мачковог камена никад заборављени. Млади на извору историје
У овогодишњој организацији општине Љубовија, а у сарадњи са општином Крупањ, у суботу 24. септембра 2016. године обележена је 102. годишњица боја на Мачковом камену.
Парастос палим борцима започео је у 11 часова након кога је интонирана државна химна. Уследила је поздравна реч Душка Марковића заменика председника општине Љубовија. Убрзо затим, историјском часу су поред грађана општине Љубовија и општине Крупањ присуствовали и многобројни гости из Ужица, Косјерића, Аранђеловца, Кикинде, Шапца и суседних општина. Охрабрује присуство веома великог броја младих.
О догађајима из 1914. године и великом значају боја на Мачковом камену који се одиграо у оквиру битке на Дрини говорио је Драган Грујић из Крупња. Поред низа историјских чињеница које говоре о страшним губицима две супротстављене стране, истакао је храброст и херојство српских официра који су јуришали испред својих јединица, истичући посебно пример потпуковника Душана Пурића и браће Дарка и Владислава Рибникара који су и погинули у борбама на овим просторима.
Незабележено је да је у веома кратком временском периоду у борбама погинуло пет команданата пукова, 17 команданата батаљона и преко 100 официра српске војске, тако да се овај догађај са правом назива „официрска битка“. Треба напоменути да је одата и дужна пошта погинулим рањеницима на спомен-гробљу обновљеном 2014. године.
Д. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa