Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
Удружења

Споразум о безбедности новинара и даље на Чекању

Новинарска и медијска удружења упозоравају јавност да се ““ и поред свакодневног угрожавања безбедности новинара у Србији ““ Меморандум о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара, који би требало да потпишу представници полиције, тужилаштва и новинарских и медијских асоцијација ““ и даље налази на чекању.
Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација локалних и независних медија Локал прес, Асоцијација онлајн медија (АОМ) и Фондација „Славко Ћурувија“ упутили су у мају Републичком јавном тужилаштву, Министарству унутрашњих послова, али и другим удружењима, Нацрт меморандума о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара и других медијских посленика. Иако овај меморандум представља једну од обавеза Србије које проистичу из Акционог плана за Поглавље 23, до данас нисмо добили било какав одговор од државних органа.
Подсећамо да је овај меморандум, по плану, требало да буде потписан још крајем прошле године, али да државни органи нису показали спремност да његову садржину креирају у договору са новинарским и медијским асоцијацијама и другим релевантним актерима медијске сцене. Стога су потписници овог саопштења, након консултација са правним и другим експертима за безбедност новинара и медијских радника, предложили своју верзију Меморандума, односно изменили и допунили постојећи нацрт меморандума којег су саставили представници државе.
Потписници сматрају да би расправа о овом документу требало да буде под хитно започета, а уколико државни органи наставе са одуговлачењем процеса, сматраћемо да нису заинтересовани за унапређење безбедности новинара, што је, да подсетимо, једно од веома важних питања у процесу приступања Србије ЕУ.
Потписници чврсто стоје на становишту да један од кључних елемената сарадње између државних органа и асоцијација мора да буде темељна анализа поступања надлежних у случајевима напада на новинаре и препознавање кључних слабости и препрека у овом процесу, како би се дошло до препорука за измену релевантних законских, подзаконских аката, унутрашњих процедура и комуникације између актера.
Београд-Нови Сад-Ниш-Крагујевац, 25. &

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa