Инфо

22. септембар 2016.22. сеп 2016.
СЕМИНАР ЖЕНСКЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ МРЕЖЕ У ШАПЦУ

ЖЕНЕ МОРАЈУ БИТИ НА МЕСТИМА ГДЕ СЕ ДОНОСЕ ОДЛУКЕ

У организацији Женске парламентарне мреже, у шабачком хотелу “Слобода“ током петка и суботе одржан је семинар за нове народне посланице у Скупштини Србије
Женска парламентарна мрежа, уз подршку мисије ОЕБС и Програма Уједињених нација за развој организовала је семинар за посланице у новом сазиву Народне скупштине Републике Србије. Скуп у Шапцу прошлог петка отворила је председница Народне скупштине Маја Гојковић.
- Ово је први семинар Женске парламентарне мреже у новом сазиву Народне скупштине Србије. Народне посланице су се удружиле са циљем поправљања положаја жена, не само у политичком животу, него и у економији и другим сферама. Чланице Женске парламентарне мреже су јединствене, у овом телу се не примећују политичке разлике. Имали смо доста успеха у раду током претходног скупштинског сазива, када смо се избориле за родно финансирање у буџету, захвљујући ком су обезбеђена средства за женско предузетништво, потом за пројекте које жене спроводе у пољопривреди, али и за низ других активности у области породице. Трудимо се да искористимо уставне могућности и да оно што постоји као законска могућност искористимо у пракси. Добро је да је повећан број жена у парламенту, тренутно смо пети у Европи и 20 у свету у овој категорији, али морамо се трудити да жене буду видљивије и активније и у локалним срединама. Мора бити више жена на местима на којима се доносе кључне одлуке, навела је Гојковићева.
О улози жена у српском друштву говорила је и Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност.
- Велики корак направљен је 2012. године, када је по први пут у историји српског парламентаризма у скупштинским клупама седела једна трећина жена. Драго ми је да је овај тренд настављен и у следећим скупштинским сазивима. Жене су побољшале парламентарни живот у Србији, успеле су да се изборе за неколико закона који су почели да мењају живот у Србији, навела је Соња Лихт.
Доминантне теме током дводневног семинара у Шапцу биле су историјат женског политичког активизма у Србији, улога Интерпарламентарне уније, решење проблема насиља над женама, рад у Скупштини и искуства из рада лидерки.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa