Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ГРАДСКА СКУПШТИНА ХИТНО ЗАСЕДАЛА ЗБОГ „ЈАЗАКИЈА“

СКУПШТИНА ГЛАСАЛА ЗА НОВИХ 1.700 РАДНИХ МЕСТА

Једногласно усвојена Одлука о спровођењу процедуре о додели регионалне инвестиционе државне помоћи јапанској компанији „Јазаки“. -Очекујем да већ ове недеље почну припремни радови, а рок за њихов завршетак је јун 2017. године, када ће почети производња, каже градоначелник Небојша Зеленовић
Хитно заседање Скупштине града Шапца у понедељак је сазвано да би се усвојила Одлука о спровођењу процедуре о додели регионалне инвестиционе државне помоћи јапанској компанији „Јазаки“. Одобрени износ, који ће бити исплаћен из буџета града Шапца, биће 2,4 милиона евра. Компанија ће запослити 1.700 радника, углавном жена. Почетак рада треба да буде у јуну следеће године.
Одлука је усвојена једногласно. Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, нада се да ће ова седница остати забележена као „чувена Пета седница“.
-Одавно у Шапцу нисмо имали прилику да кроз један пројекат, на једном месту, запослимо овако велики број људи. Јапанска компанија је овде нашла најбоље услове за свој даљи развој. Наш интерес је да се људи запосле, да имамо једног стабилног инвеститора, да покажемо да смо способни и да створимо прилику да дођу нови инвеститори, рекао је градоначелник Зеленовић.
Градоначелник је навео да је јапански инвеститор већ уплатио депозит за 7 хектара земљишта. Потписивање уговора са градом и државом очекује се до краја овог месеца.
- Очекујем да већ ове недеље почну припремни радови, а рок за њихов завршетак је јун 2017. године, када ће почети производња. Уложиће 25 милиона евра у изградњу и опремање фабрике. Износ годишњег бруто плате за 1.700 радника је 11,3 милиона евра. Приход од пореза на зараде који ће град имати је више од 1,2 милиона евра, објаснио је градоначелник.
Иако су сви одборници гласали за ову Одлуку, полемика није изостала. Одборници Српске напредне странке сматрају да за долазак „Јазакија“ у Шабац највеће заслуге сносе Влада Србије и премијер Александар Вучић.
-Влада Србије и премијер уложили су велике напоре да инвестиција дође у Шабац, град у ком тренутно није на власти СНС. Ово је у интересу свих грађана Шапца и срећни смо што ће незапосленост у граду пасти на испод 20 одсто, рекао је Александар Пајић, повереник СНС.
Небојша Зеленовић је на то изјавио да не воли што се појављује политиканство и својатање инвестиције.
Председник Скупштине града, Немања Пајић, задовољан исходом седнице, захвалио се свим одборницима што је тако важна одлука донета јако брзо.
-Сви смо се сложили да је оваква инвестиција добродошла у Шабац. Драго ми је што ће сви одборници, и позиције и опозиције радити на томе да се ова инвестиција што пре реализује. Још када је потписан Меморандум о споразумевању рекли смо да ће Скупштина бити ефикасна у доношењу свих одлука које су потребне да би се ова инвестиција што пре реализовала, рекао је Немања Пајић.
Већ до краја ове године требало би да буде запослено првих сто радника. Током наредне биће запослено 400, 2018. године 1.100, а 2019. планираних 1.700. Градоначелник је објаснио да компанија од тада има обавезу да тај број радника буде стално запослен у фабрици.
Поред ове најважније, на дневном реду су биле још две тачке. Утврђен је престанак мандата одборницима који су на прошлој седници изабрани у Градско веће, и усвојен Програм уређивања грађевинског земљишта за ову годину, односно његов ребаланс.
Јапанска компанија “Јазаки“ водећи је произвођач електрокомпоненти за аутомобиле у свету. Више градова у Србији, али и неке друге државе у региону биле су заинтересоване за долазак ове фирме. Шабац је, међутим, понудио најбоље услове. Меморандум о разумевању потписали су крајем маја градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, и представници фирме “Јазаки“.
Божидар Катић, члан Градског већа, направио је компромис за говорницом и захвалио се и премијеру и градоначелнику.
-Ова одлука је велика „Победа за Шабац“. Промениће се живот 1.700 породица. Честитам Александру Вучићу што је јапанске инвеститоре довео у Србију и Небојши Зеленовићу што је показао да је Шабац најбољи град за инвестирање у Србији, истакао је Катић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa