Инфо

11. новембар 2010.11. нов 2010.
„МИСЛИ ЗЕЛЕНО“ ПОНОВО У АКЦИЈИ

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ НИЧУ КАО ГЉИВЕ ПОСЛЕ КИШЕ

У времену технолошког напретка, када је све подређено заради и профиту, најмање се мисли на животну средину која је из године у годину све угроженија. Алармантно стање, када је у питању околина Шапца, потврдила је делегација „Еколошког савеза“. У обилазак сеоских подручја децу је водила Љубица Симић, председник Центра за људска права која је „Еколошки савез“ основала 2004. године
- У односу на пре две године, када смо били на истом терену, променило се то што је дивља депонија у Мрђеновцу, она по којој су многи препознавали село, санирана. Председник Месне заједнице Милић Гранић нас је обавестио да је депонија санирана негде у мају, јуну и још је увек чисто, што смо могли и приметити. Како би све то функционисало донео је интерну одлуку на нивоу своје Месне заједнице и то да казна за све оне који буду бацали смеће на недозвољеном месту буде десет хиљада динара. Како би активирао и саме мештане понудио је награду од пет хиљада динара онима који пријаве недозвољено бацање смећа. То за сада функционише. Решили су да нађу нови простор где би могли одлагати отпад и сада то иде мало спорије док се људи не привикну, рекла је Љубица Симић.
Забрињава чињеница да је и поред добре воље настао нови проблем на међи где Мрђеновац излази према Сави. У простору који припада Водној заједници у врло кратком времену настала је нова дивља депонија. Љубица Симић истиче да су у питању површине које су засађене поврћем и другим културама тако да је просто невероватно којом брзином је све то настало. Иако има добру вољу предсеник Месне заједнице Мрђеновца по том питању не може ништа да уради. Остаје му само договор да се смеће одвози са места које су одредили у свом селу.
Мишар, који се налази у самој индустријској зони, прича је за себе. За разлику од Мрђеновца који нема организован превоз отпада, Мишар га однедавно има. И поред тога ово подручје је у јако лошем стању. Постоји неколико шљункара које су препуне смећа , као и огромне наслаге пирита према Сави.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa