21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Za prave stvari uvek je pravo vreme
POKRENI SE... (12)

Za prave stvari uvek je pravo vreme

Koliko smo kao društvo odmakli u pogledu rodne ravnopravnosti? Da li je pitanje jednakosti polova samo ili i pitanje jezika? Kakva je situacija na teritoriji Mačvanskog okruga na ovu temu? Ko su žene koje su uspele da se ostvare na svim poljima, na koje su prepreka nailazile i šta im je pričinjavalo najveću satisfakciju na putu uspeha? Ovo su neka od pitanja na koje ćemo pokušati da odgovorimo serijom tekstova u okviru rubrike Pokreni se, podržane od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Mama student, mama zaposlena u državnom sektoru, a onda i mama preduzetnica doktorka stomatologije iz Bogatića Vesna Aleksić, poručje da je sve moguće ostvariti u onoj meri koliko u uspeh verujemo i na svom putu imamo podršku, pre svega bračnog partnera, a onda i ostalih bitnih ljudi. Nemoguće postaje moguće kada realno procenite svoje snage i organizujete svaki minut, ali ponekad i rizikujete, poručuje vlasnica stomatološke ordinacije “Aleksić” iz Bogatića, majka troje dece, od kojih najstariji sin ima 22 godine, srednji blizu 18, a najmlađa ćerka deset.

Mlada mama
Od prvog dana fakulteta deli sve sa svojim partnerom, današnjim mužem. Prvi sin je došao na završnoj godini. Kaže da je, kao i ostalo dvoje dete ljubavi, zbog kojeg su sve prevaziđene teškoće dobile svoj smisao.

Revnosni student, jedna od onih koji nikada nisu pali ispit, išla je od katedre do katedre ne bi li joj omogućili da preostale ispite položi sa svojom grupom. Nisu joj izašli u susret, ali u nameri da diplomira u roku je uspela.

Anegdote i predrasude
-Dolazi pacijent u bolu na vrata ordinacije i pita “Mogu li da izvadim zuba ?” ; “Može, izvolite sedite”. Pacijent se osvrće i pita “A gde je doktor?”. Na moje “Pa ja sam doktor”, dobijam “Ti?! A ne, meni treba neko muško!” - priča Vesna jednu od anegdota iz zubarske prakse i dodaje:
-Kako sam se tada osećala znaju samo moje koleginice koje su bile u istoj situaciji. Na fakultetu ne postoji muška i ženska diploma, ali mislim da je ova situacija neizbežna za svaku moju koleginicu, bar dok ne stekne par godina iskustva i određen broj pacijenata. Mentalitet našeg naroda nepogrešivo veruje da je za vađenje zuba sposoban samo muškarac sa minimum 100kg težine.
Druga tipična situacija, sa kojom je većina ženski stomatologa verovatno imala priliku da se suoči je da ako stomatolog muškarac vadi zub i to traje malo duže, komentar je - ne da mi je bio “tvrd koren” baš se muški namučio. Ako stomatolog žena vadi zub i to traje malo duže, komentar je uvek - joj da je vidiš kakva je kilava, mučila se i mučila, šta mi bi da sednem kod žene.


- Termin porođaja mi je padao u raspust između zimskog i letnjeg semestra, i ostala su mi četiri ispita do kraja. Počela sam da ih slušam, ali nisam završila. Obišla sam sve katedre sa pitanjem da li mogu da dobijem potpis, ne bih li polagala ispite dok sam trudna, a ne kada se porodim i preplave me obaveze, ali svugde me je dočekao isti odgovor “da, ali ukoliko potpišu i ostalo troje”. Jedino što mi je preostalo je da uzmem status mirovanja šest meseci, i nakon porođaja položim sve ispite- priča Vesna Aleksić i kaže da je svaki period materinstva imao svoje gorke i slatke strane, ali da će ovaj ostati upamćen pre svega po izuzetnoj podršci koju je imala od supruga, majke i svekrve.

-U početku sam imala podršku obe bake, koje su se smenjivale. Moj muž, tadašnji kolega je , aktivno učestvovao u gajenju našeg prvog sina. Svu decu smo upisivali u vrtić sa godinu dana. Kuća, naš dom koji smo sami stvorili je prvom sinu sedma adresa, drugom sinu treća, a ćerkici prva. Da smo čekali “uslove i bolje okolnosti” bila bih majka jednog deteta- objašnjava Vesna Aleksić.

Majka zaposlena u državnoj ustanovi
Nakon fakulteta, sa koferom u jednoj i bebom u drugoj ruci, rođena Zaječarka, udata za, po njenim rečima atipičnog Mačvanina, stiže u Klenje. Tu dobija službu u stomatološkoj ordinaciji bogatinskog Doma zdravlja i drugi put ostaje u drugom stanju. Kaže da je svom drugom sinu, zahvaljujući čarima podrške države, mogla da posveti maksimalnu pažnju.-Imala sam produženo bolovanje jer sam prevremeno rodila sina. Iako je to bio stresan početak, proveli smo na neonatologiji tri meseca, njemu sam uspela da se posvetim u punom kapacitetu- objašnjava Vesna.

Mama preduzetnica
Kada je rešila da rodi treće dete, uveliko je bila preduzetnica. Na ovom mestu su se pokazale nelogičnosti sistema i zastoji na putu ostvarivanja majčinstva ukoliko u isto vreme obavljate posao koji se gradi godinama, a zasniva na poverenju u vaše lično znanje i veštine.

-Mesecima sam pokušavala da se raspitam za moja prava, ali ni jedan konkretan odgovor nisam dobila. Čak mi je jedna gospođa iz nadležnih institucija rekla: “šta hoćete, imate muža da Vas izdržava”. U tom trenutku, kod mene je zaposlena žena, asistent, takođe majka dvoje dece. Pitala sam šta sa njom da radim, odgovor je bio da je vratim na biro. Dakle, u tom trenutku najkonkretniji odgovor koji sam dobila je da zatvorim svoju ordinaciju, jer imam muža koji će da me izdržava, a da zaposlenu radnicu ostavim bez posla. To je period razočaranja. Održavala sam trudnoću u lozničkoj bolnici, a muž mi je donosio virmane da potpisujem- priča svoje iskustvo Vesna Aleksić.

Gde je rešenje
Deset godina nakon njenog iskustva, Vesni se čini da se nije puno odmaklo po pitanju zaštite žena preduzetnica u periodu trudnoće. Nekako se stiče utisak da su i dalje prepuštene same sebi i svom snalaženju. Sa druge strane, po Aleksićkinom mišljenju, prilikom iznalaženja nekog sistemskog rešenja treba napraviti razliku među delatnostima, jer su u ovom slučaju najugroženije one žene čiji ceo biznis počiva na njima.

-Stomatologija je specifična delatnost. Potrebno je vreme da steknete poverenje pacijenata. Kada jednom zatvorite vrata posao se urušava i krećete ispočetka. Predlog da neko drugi radi umesto mene ne pije vodu. Ponovo je potrebno vreme da moji pacijenti steknu poverenje u tu osobu. Druga stvar je da ja radim ceo dan, u toku mog radnog vremena promenim dva asistenta. Bukvalno pokrivam dva radna mesta i odgovaram za sve što se ovde dešava, za svaku grešku, svaki kvar. To nije slučaj samo sa stomatologijom, u istoj situaciji su na primer i frizerke, ili bilo koja druga zanatska radnja. Nisu sve delatnosti iste i o tome treba posebno voditi računa kada se budu donosila neka rešenja- objašnjava Aleksićeva.

Nemoguće postaje moguće kada realno procenite svoje snage i organizujete svaki minut, ali ponekad i rizikujete, poručuje vlasnica stomatološke ordinacije “Aleksić” iz Bogatića, majka troje dece, od kojih najstariji sin ima 22 godine, srednji blizu 18, a najmlađa ćerka deset


Sve se stigne
Stomatologija traži svoje vreme, ali biti mama je celodnevna aktivnost. Kako Vesna navodi majke su stalno onlajn, prisutne u svakom trenutku i segmentu života. Međutim, prednost rađanja dece u dvadesetim godinama vidi u tome što su oni danas odrasli, a ona ima energije i mogućnosti da se posveti nekim drugim stvarima.

-Za to sam da se žene odlučuju za materinstvo u ranijim godinama. Sada imam dovoljno volje i ienergije za neke stvari koje nisam stigla jer sam bila posvećena deci. Oni su sada samostalni, a ja imam vremena za sebe- kaže Vesna.Zajedništvo, ali i razlike
Tokom našeg razgovora Vesna Aleskić je više puta podvukla da sve što je do sada postigla uspela je u zajedništvu sa mužem. Od početka su delovali kao tim sa jasno definisanim obavezama. Međutim, biti mama podrazumeva stalnu prisutnost, pa se podrazumevalo da suprug uvek ide korak napred. Tako je i vreme za specijalizaciju kod njega došlo ranije, dok je Vesna svoju, iz parodontološke mikrohirurgije nedavno u Italiji okončala.
T.T.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa